Ceny Vinyla: Desku roku 2021 natočil Oliver Torr, objevem je Ursula Sereghy

Deskou roku 2021 je podle hudebních cen Vinyla album Fragility of Context od elektronického producenta Olivera Torra. Za objev hudební kritici označili experimentátorku Ursulu Sereghy. Jako nejlepší loňský počin vidí aktivity promotérského kolektivu Heartnoize Promotion.

Oliver Torr sice už spolupracoval na nahrávkách dalších hudebníků z klubové scény, Fragility of Context ale považuje za plnohodnotný debut. „Střídá na něm různé polohy experimentální elektronické hudby, ale i melancholické písničkářství a album plyne jako jednolitá zvuková masa, která zve posluchače na dobrodružnou cestu,“ píšou o albu ceny Vinyla.

Prvotinou zaujala i elektronická hudebnice Ursula Sereghy. Její debut OK Box navazuje podle Vinyla na vlnu dekonstruované taneční hudby. Sereghy ho natočila v čase covidové karantény, v izolaci u Slapské přehrady. „Manipulované terénní nahrávky a zvuky saxofonu se tady potkávají s abstraktními beaty a prchavými syntetickými náladami a album dává smysl jako náladová koláž,“ charakterizují nahrávku ceny Vinyla.

Označení počin roku 2021 si vysloužil producentský tým Heartnoize Promotion, jemuž se i v pandemické době podařilo přivézt do Česka zástupce světové alternativy.

Vinyla i pro publicistiku a hudební naděje

Podruhé se také udělovalo ocenění Jany „Apačky“ Grygarové za hudební publicisticku. Jednohlasně patří redaktorce Marii Pyatkina z magazínu Full Moon.

„Když se snažíme ukazovat, co je výjimečná hudba, měli bychom stejně tak pojmenovat, co je výrazná publicistika, protože právě publicisté tvoří obraz hudby v mediálním prostoru. Kulturní publicisté a publicistky nemají dílům udělovat body a známkovat, ale spíš zviditelňovat společenské kontexty,“ uvedl k této ceně už dříve jeden z koordinátorů Vinyly Tomáš Grombíř.

Poprvé se uskutečnila výzva Bastl Electronic Track. Dvěma vítězům, jimiž se nakonec stali Johannes Tröstler a Pavla Bastlová, pomůže s vytvořením autorského EP, včetně zapůjčení nástrojů či propagace.

Vyhlášením vítězů jedenáctý ročník ceny Vinyla nekončí, stejně jako v předchozích letech pod touto hlavičkou chystá koncerty, přednášky či workshopy.

Ceny Vinyla za rok 2021 rozdány (zdroj: ČT24)