Není nenormální být „nenormální“, říká Městské divadlo Brno rockovým muzikálem

(Ne)normální muzikál v Brně (zdroj: ČT24)

Městské divadlo Brno se rozhodlo nastudovat komorní muzikál Ne/normální. Věnuje se obtížným tématům, jako jsou psychické nemoci, partnerská krize nebo rodičovská bezradnost. Namísto muzikálového orchestru se o hudbu tentokrát postarala rocková kapela.

Muzikál libretisty Briana Yorkeyho a skladatele Toma Kitta měl na Broadwayi premiéru před třinácti lety. Problémy řeší ale nadčasové. Jako jeden z mála muzikálových titulů byl oceněn Pulitzerovou cenou právě za to, že se na poli hudebního divadla zabývá ne úplně obvyklými tématy.

Vystačí si víceméně s komorním rodinným prostředím. Diana – matka a manželka – se vyrovnává se ztrátou syna, navíc trpí bipolární poruchou. Její nemoc ovlivňuje chod rodiny. „Měli jsme rozhovor s psycholožkou, která nám tu problematiku velmi srozumitelně popsala. A také na díle ocenila že v něm není nic přimyšleného,“ uvedl představitelka Diany Ivana Vaňková.

Dojemný příběh, ale s humorem

Muzikál otevírá rovněž témata deprese, sebevraždy či nadužívání léků. To vše za doprovodu rockové hudby. „Spousta lidí se možná bojí přijít kvůli tomu, o čem ten příběh je. Je velmi dojemný, ale je někdy i humorný. Rozhodně to není žádná tryzna. Prostě příběh, který se může stát každému z nás,“ podotýká režisér Petr Gazdík.

Na jevišti se střídá celkem šest herců. Režisér vsadil na stálé obsazení. „Pro to dílo je mnohem výhodnější mít jedno obsazení,“ vysvětluje. Vedle Ivany Vaňkové se na jevišti objeví i Lukáš Janota, Marco Salvadori, Eliška Skálová, Jonáš Florián a Dušan Vitázek.