„Čechov by se nezlobil,“ věří režisér. Tři sestry ve Slováckém divadle nechává improvizovat

Slovácké divadlo uvádí Tři sestry (zdroj: ČT24)

Jako první letošní premiéru nasadilo Slovácké divadlo Tři sestry. Klasiku od Antona Pavloviče Čechova o touze po lepším životě pojal ale režisér Michal Zetel jako improvizační dobrodružství. Herci se třeba nesměli učit text.

Tragikomický příběh tří sester Olgy, Máši a Iriny napsal ruský dramatik už před více než sto dvaceti lety. Patří k nejhranějším moderním dramatům. „Čechov nebyl básník ve smyslu, že napíše text, který má potom zaznít. Vytváří nějaké prostředí, situace, nějakou konstelaci, kterou je potřeba prověřit,“ domnívá se režisér aktuálního nastudování Michal Zetel.

V době, kdy je nucená improvizovat celá společnost, improvizují i herci na jevišti. „Domnívám se, že Čechov by se za způsob, jakým jsme to udělali, vůbec nezlobil,“ přepokládá režisér. Herci se nemuseli učit text, snaží se Čechovovo dílo převyprávět vlastním jazykem. Znají tedy pouze situace, témata a vztahy mezi postavami a vše ostatní už závisí na jejich improvizaci.

„Při zkoušení jsme někdy jen hráli aktivity,“ popisuje představitelka Máši Pavlína Hejcmanová. „Myslela jsem si, že je hodně smutná, ale zjistila jsem, že je spíš hodně protivná osoba. Pro mě zajímavá, protože může ukázat smutek, naštvání, může být taková trošku odrzlá, ale zároveň prožívá velkou lásku a potom velké zklamání,“ představuje svou postavu.

Známé Tři sestry

Nejstarší sestru Olgu hraje Jitka Hlaváčová, roli nejmladší Iriny svěřil režisér Mímě Krajčové, bratra Andreje hraje Josef Kubáník. V jejich podání by měla být trochu jiná i každá repríza. „Sázím na notorickou známost Tří sester, nebo minimálně toho tématu,“ připouští Zetel.

Tři sestry (Slovácké divadlo)
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Tři sestry měly premiéru v roce 1901 v Moskvě. Drama sleduje osudy sourozenců Prozorovových, kteří žijí po smrti otce v rodinném sídle na maloměstě. Nejstarší Olga je staropanenská učitelka, Máša je nešťastně vdaná i zamilovaná současně, Irina touží po opravdové lásce a jediný bratr Andrej se zamiluje a posléze i ožení s dívkou, která rozloží jeho samotného, ovládne dům a izolací zcela likviduje i jeho sestry. Všichni sourozenci navíc touží po návratu do Moskvy, odkud pocházejí a která je pro ně symbolem nového lepšího života.

Tři sestry na diváky čekají kromě Uherského Hradiště také v aktuálním repertoáru olomoucké Tramtárie. Premiéru tam měly loni v létě.