TÉMA

Anton Pavlovič Čechov

Racek vrací do Divadla Na zábradlí nekonečné čekání na štěstí, které nepřichází

Do pražského Divadla Na zábradlí se vrací Racek. Hra Antona Pavloviče Čechova měla na této scéně naposledy premiéru před třiceti lety v oceňovaném nastudování Petra Lébla. Nyní komedii o nenaplněných ideálech a citech režíruje Jiří Havelka.
22. 3. 2024|

„Proč děláme divadlo.“ Ostravská Aréna hraje Čechova, ale Tohle není Višňový sad

Komorní scéna Aréna rozjímá nad divadlem a herectvím, a to prostřednictvím textů Antona Pavloviče Čechova. Tohle není Višňový sad, upozorňuje ale ostravská scéna diváky názvem inscenace, kterou otevřela sezonu. Dramatik Tomáš Vůjtek do jedné hry spojil tři Čechovovy jednoaktovky. Nově je přeložil a upravil.
25. 10. 2022|

Gorbačovův pohřeb byl bez Putina i vrcholných západních politiků. Dorazil Orbán

Tisíce lidí přišly v sobotu uctít památku bývalého prezidenta Sovětského svazu Michaila Gorbačova do Domu odborů v Moskvě, kde se konalo veřejné poslední rozloučení. První a zároveň poslední prezident SSSR, jenž zahájil drastické reformy, které pomohly ukončit studenou válku a které také urychlily rozpad Sovětského svazu, zemřel v úterý ve věku 91 let. Neměl plný státní pohřeb. Na ceremonii nedorazil šéf Kremlu Vladimir Putin ani vrcholní západní představitelé, účastnil se ho jen maďarský premiér Viktor Orbán. Gorbačov následně spočinul na Novoděvičím hřbitově, kde má vyhrazené místo po boku své zesnulé manželky Raisy.
3. 9. 2022Aktualizováno3. 9. 2022, 18:06|

„Čechov by se nezlobil,“ věří režisér. Tři sestry ve Slováckém divadle nechává improvizovat

Jako první letošní premiéru nasadilo Slovácké divadlo Tři sestry. Klasiku od Antona Pavloviče Čechova o touze po lepším životě pojal ale režisér Michal Zetel jako improvizační dobrodružství. Herci se třeba nesměli učit text.
24. 1. 2022|