Dívka Kurta Gebauera utíká pro lásku. Pomoci jí můžou účastníci pátrací hry

Pátrací hra provede po sochách Kurta Gebauera (zdroj: ČT24)

Sochař Kurt Gebauer oslaví v srpnu osmdesáté narozeniny. Opavská kulturní organizace OKO mu k jubileu nadělila mimo jiné venkovní pátrací hru. Zájemce provede po sochách tohoto rodáka z Opavska.

U Gebauerových soch najdou hráči tabulky s QR kódy, z nichž se dozví informace o daném díle a také získají indicie, které je navedou na další stanoviště a vtáhnou do příběhu. Pro ty, kteří nemají chytré telefony, připravuje OKO i tištěného průvodce, k vyzvednutí by měly být v recepcích Obecního domu a Domu umění. 

Právě před druhou jmenovanou institucí pátrací hra začíná, u zřejmě nejznámější místní práce Kurta Gebauera. Kovová Utíkající dívka tu stojí téměř půlstoletí, účastníci hry mají za úkol pomoci jí s hledáním spřízněné duše. „Je to hra nejen pro milovníky umění, ale i pro dobrodruhy a pro romantické duše,“ domnívá se učitelka Lenka Přibylová, jedna z iniciátorek projektu.

Hra, výstava, animace

Cesta hráče zavede také k hlavám bez tváří v obchodním centru Breda & Weinstein nebo na Ptačí vrch za kinetickými sochami ptáků. „Cílem je propojit díla Kurta Gebauera, aby se lidé dozvěděli, že je to dílo jednoho autora, protože jednotlivé sochy jsou docela odlišné,“ podotýká druhá z autorek projektu a lektorka organizace OKO Nela Vlčková. „Hra má celkem pět stanovišť, čtyři v Opavě a páté v Hradci nad Moravicí, kde se Kurt Gebauer narodil,“ upřesnila.

K osmdesátinám sochaře připravují v Opavě také venkovní výstavu a v létě se se sochařem příznivci jeho tvorby budou moci sejít snad i osobně. „V průběhu roku bude probíhat galerijní animace Pod širým nebem, která pobídne školní kolektivy a organizované skupiny kreativně přemýšlet o veřejném prostoru ve formě workshopu,“ doplnil další plány k výročí dramaturg organizace OKO Dominik Beneš.