Zemřela herečka Jana Andresíková, proslavila se jako čarodějnice z Arabely

Ve věku 79 let zemřela v pondělí filmová, televizní a divadelní herečka Jana Andresíková. Do paměti diváků se zapsala především rolí čarodějnice v pohádkovém seriálu Arabela. Byla ale také léta divadelní pedagožkou a její hlas byl slyšet v dabingu.

Jana Andresíková se narodila v roce 1941 v Kroměříži. Navzdory nesouhlasu otce zběhla z pedagogické školy a úspěšně složila zkoušky na JAMU. Po dokončení studia se přestěhovala do Prahy, kde získala divadelní angažmá. Začala také točit v rozhlase a s filmaři.

Nová vlna i major Zeman

Například v roce 1975 si zahrála hlavní roli Elišky Přemyslovny v televizním snímku Poslední královna. Jinak jí ale byly souzeny spíše úlohy středního a menšího rozsahu. Do její filmografie patří Valerie a týden divů, tedy titul přiřazovaný k československé nové vlně, i dětské filmy jako My tři a pes z Pětipes.

Režiséři ji obsazovali jak do dramat (například Kukačka v temném lese z druhé světové války), tak komedií (Causa Králík či Světáci). Příležitost dostala také v seriálech, například ve Třiceti případech majora Zemana nebo v Nemocnici na kraji města.

Dabovaná čarodějnice

Pro diváky ale zřejmě zůstává především čarodějnicí z rodinného seriálu Arabela o propojení světa lidí a říše pohádek. Její postava ovšem mluví hlasem Jany Dítětové, která při natáčení postsynchronů musela svou kolegyni zastoupit. Jana Andresíková se totiž v té době potýkala se zdravotními následky po dopravní nehodě. Její hlas je tak v Arabele slyšet až v pokračování, které vzniklo začátkem devadesátých let.

Do posledních filmových rolí ji obsadil Zdeněk Troška v sérii Kameňák a pohádce Čertova nevěsta. Zahrála si také v dramatu Jitky Rudolfové Rozkoš. 

Jana Andresíková se rovněž věnovala dabingu, opakovaně namlouvala Whoopi Goldbergovou, mimo jiné v oblíbené komedii Sestra v akci. Americkou herečku dabovala kromě ní třeba také Valérie Zawadská, kterou Andresíková učila na DAMU. Jejím oborem byla jevištní mluva.

13. komnata Jany Andresíkové (zdroj: ČT24)