Velká loutková „loupež“: o co se okrádá Malý pán?

Velké dobrodružství čeká Malého pána, který se 14. května vydává na velká plátna kin. Celovečerní loutkový „velkofilm“, který vznikl ve spolupráci se souborem Buchty a loutky a Českou televizí, je road movie s poznáním, že člověk někdy musí ujít kus cesty, aby objevil, co má před nosem.

Filmový Malý pán vznikl podle knižní Velké cesty Malého pána. Její autorka Lenka Uhlířová za ni byla nominována na Objev roku 2008 v cenách Magnesia Litera. Objevem se kniha stala i pro principála souboru Buchty a loutky Radka Berana, který se podle ní rozhodl natočit filmový příběh.

Ten se od knižního liší, hlavní poselství - jak důležité je přátelství - ale zůstal i v adaptaci. „V knížce je Malý pán opravdu tak čtyřicetiletý pán. My jsme chtěli, aby byl trochu mladý pankáč, což se tam sice neobjeví, ale zůstává pocit, že takový je - že se s ničím moc nemaže, není moc chytrý, ale má srdce,“ popsal proměnu filmového hrdiny scenárista Lumír Tuček.

„Ať žije Malý pán, kterému nic neschází,“ napsal si tak trochu sebestředný Malý pán (namluvený Sašou Rašilovem) na obraz ve svém domečku, kam si nikoho nepouští. Nejraději je sám doma, kde má svou kadibudku, své oblíbené nudle z jehnědy, a každého hosta poněkud neomaleně vyprovodí. Idylu mu ale naruší vracející se noční můra a s ní pocit, že mu přeci jen něco chybí. Vydává se tedy na cestu, aby zjistil, co přesně to je.

Krátký výlet se změní ve velkou výpravu, na níž ho provází motýlí larva Fída. Musí překonat Velkou tíseň a vypořádat se s Drzým zmetkem (s hlasem i podobou Pavla Lišky), seznámí se ale i s podivuhodnými obyvateli „svého“ lesa: Dutou hlavou, družstvem drobných kutilů, mužíčkem, který pěstuje otázky jako okurky, nebo tajemnou sektou.

Dvě loutky jdou lesem, trávou, mechem, vřesem…

„Nejen domečky z mechu, postavy z borové kůry, ale i svítící objekty a téměř mimozemské bytosti. To je svět tichého, tajemného, ale přátelského lesa, symbolu nevědomí už od dávných civilizací,“ vysvětlil režisér Radek Beran, proč poznávací cesta Malého pána vede právě přes les.

Malý pán
Zdroj: ČT24/A-Company CZ

Při hledání správných lokací podnikli velkou cestu i filmaři. Natáčelo se v hlubokých lesích, lomech i bažinách. „Většina záběrů vznikla kolem Písku. Přemýšleli jsme i třeba o Prachovských skalách, ale ty už na mě byly moc kýčovité, skoro jako dekorace,“ popsal Beran hledání vhodných míst.

Film se odehrává v reálném prostředí a „reálné“ jsou i marionety podle výtvarného návrhu F. A. Skály. Tvůrci se odvolávají na klasickou československou loutkovou školu a svým hrdinům přiznávají vodicí nitě a drátky, které ale divák po čase přestane vnímat. Díky příběhu - a i hudbě Milana Caise.

Malý pán
Zdroj: ČT24/A-Company CZ

V premiéře prožil Malý pán své dobrodružství na festivalu Finále Plzeň, do kin vstupuje 14. května. A jeho cesta možná nekončí, připouští tvůrci, protože Drzý zmetek se v lese pořád ještě někde skrývá. Radek Beran by ale rád další celovečerní loutkový film natočil pro dospělé, pro něž se souborem Buchty a loutky také hraje.