Hlavní cenu Trilobit 2020 získali herci Schmitzer a Mrkvička za výkon ve filmu Staříci

Předání cen Trilobit 2020 (zdroj: ČT24)

Herci Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička obdrželi v sobotu Hlavní cenu Trilobit 2020 za své role ve filmu Staříci. Ocenění uděluje Český filmový a televizní svaz FITES. Poctu za celoživotní dílo v podobě Ceny Vladislava Vančury si v berounském kulturním domě Plzeňka osobně převzal legendární herec a dětský lékař Vladimír Pucholt žijící v Kanadě.

„V roli Vlastimila je Schmitzer drsný i autentický, virtuózně rozehrává všechny odstíny postavy a ukazuje ve své touze po zdánlivě nemožném, že stáří je v životě sice poslední a možná největší zkouška, ale rozhodně není rezignací a nepostrádá humor,“ uvedla za porotce scenáristka a televizní dramaturgyně hrané tvorby Šárka Kosková.

„Také Ladislav Mrkvička předvedl málo vídaný herecký výkon, kumštýřskou zralost a mistrovství. Jeho Antonín interpretuje tragikomické situace jako hluboce lidské, jeho síla roste z překonávání slabosti, neboť je hnán potřebou dát svému životu smysl, třeba i nezištnou pomocí kamarádovi v akci tak riskantní, jakou je soukromá pomsta pohlavárovi, jenž za své zločiny nebyl nikdy potrestán,“ dodala.

Potlesk vstoje

Protagonista snímků Černý Petr, Svatba jako řemen, Lásky jedné plavovlásky či Starci na chmelu Vladimír Pucholt podle poroty „přispěl ke kultivovanosti české audiovizuální tvorby a k jejímu mezinárodnímu věhlasu“.

V projevu poděkoval režisérovi Jiřímu Krejčíkovi a dalším, jimž byl „mařen jejich tvůrčí čas“. „Při jednom setkání s panem Krejčíkem na ulici jsem mu vykládal o svých plánech a on mi řekl jednu krásnou větu: Cesty k úspěchu a do zadní části těla jsou různé,“ uvedl Pucholt.  

Publikum mu aplaudovalo vstoje.  

Cenu převzal také herec a dětský lékař Vladimír Pucholt
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Nestatutární Cenu diváků – Berounský Klepáček získal film Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula. Cenu Josefa Škvoreckého za mimořádné literární dílo v oboru audiovizuální tvorby převzal za kolektiv autorů rektor Akademie múzických umění v Praze, Jan Hančil za vydání odborné publikace Metodiky digitalizace národního filmového fondu metodou DRA.

Ocenění získal také seriál Most!

Ceny Trilobit 2020 získali režisér a scenárista Jan Prušinovský a scenárista Petr Kolečko za televizní seriál Most! a Marko Škop za námět, scénář a režii ve filmu Budiž světlo. Dále si cenu Trilobit 2020 odnesl režisér filmu Dálava Martin Mareček, který natočil snímek o cestě otce a syna z Brna do Nižního Novgorodu v Rusku za odloučenou matkou a dcerou.

Cenu Ferdinanda Vaňka za přínos rozvoji občanské společnosti obdrželi režisérka Zuzana Piussi a režisér a producent Vít Janeček za dokumenty Obléhání města a Ukradený stát. 

Zvláštní cena připadla režisérce Theodoře Remundové za dokumentární film Moje století. Cenu dětské poroty Berounský medvídek získal režisér Peter Bebiak za film O zakletém králi a odvážném Martinovi. 

Tři Zlaté citrony

Kritickou zvláštní cenu poroty – Zlatý citron za nechvalný čin – porota udělila moderátorům Luboši Xaverovi Veselému, Michaele Jílkové a Jaromíru Soukupovi za úroveň vedení televizních debat.

Ceny se letos předávaly potřiatřicáté. O prvenství se utkalo rekordních 166 snímků hodnocených sedmičlennou odbornou porotou a 21 titulů s dětskou a rodinnou tematikou, jež posuzovala dětská porota. Večerem provedl herec a moderátor Martin Myšička.

Slavnostní předání cen se uskutečnilo ve swingové atmosféře.