Nipomo, Schwarzprior, Solaris. Čtvrtá Vinyla vyslyšela dálek volání

Nejen cenami Grammy živ byl osmý únorový večer. V Praze se vyhlašovaly hudební ceny Vinyla. Osmý ročník přitáhly počiny přibližující světy, jimž nemusí každý pozemšťan rozumět.

Vinyla se uděluje ve třech kategoriích, cílem všech je „pojmenovat a ocenit důležité počiny v současné české hudbě“. Deskou roku se stala divnopopová nahrávka Nipomo od dua DVA. V písních, „rozkročených mezi kutilským popem, elektronikou a world music“, se Jan a Bára Kratochvílovi inspirovali cestami po daleké Americe. Co potkali a zažili, přetavili do skladeb ve vymyšleném jazyce.

Počinem roku se stala audiokniha Solaris, již originálním hudebním podkladem a zvukem oživila dvojice Jonáš Rosůlek a Adam Boháč ze studia Needles. Přispěli tak k atmosféře imaginativní výpravy na planetu Solaris, kterou před více než půlstoletím „objevil“ polský spisovatel Stanislaw Lem.

Objev roku vykutala Vinyla v Ostravě, kde trio Schwarzprior vytěžilo, co se dalo, ze svého debutu Iddqd. Pod jeho povrchem najdou posluchači syrový electro punk, surreálné texty a estetiku starých počítačových her.

Vítězové si odnesli LP desku, která vyšla v limitované edici sta kusů. Obsahuje po jedné skladbě od všech nominovaných v aktuálním ročníku, výtvarně se jí ujala umělecká skupina Rafani. Před pár dny nejlepší desku roku označily i ceny Apollo - vybraly si sólový projekt frontmana The Prostitutes Adriana T. Bella. Ceny Anděl, jejichž protiváhou obě ocenění od počátku chtějí být, své vítěze vyhlásí 16. dubna.

Vydáno pod