Sága rodu Skywalkerů míří do finále. Star Wars představily nový trailer

Nová upoutávka láká na devátou epizodu série Star Wars, v níž se završí osudy postav Rey, Finna, Poea a Kyla Rena, které představil snímek Síla se probouzí v roce 2015. Nový film s podtitulem Vzestup Skywalkera má být zároveň finálním příspěvkem ságy, jejíž vyprávění začalo před 42 lety. Studio Disney ale počítá s tím, že v budoucnu vzniknou další snímky ze světa Star Wars, nebudou se však už točit kolem rodiny Skywalkerů.

Rok 2019 se nese v duchu završení hned několika velkých sérií. Televizní fanoušci se už dočkali vyústění Hry o trůny, v komiksových filmech uzavřel jednu éru snímek Avengers: Endgame. Star Wars: Vzestup Skywalkera by pak měl znamenat tečku za vyprávěním sci-fi opusu, které začalo už v roce 1977.

Tehdy se poprvé představil příběh střetu Impéria a skupiny rebelů. Film, který byl tvůrčím dílem George Lucase, se rozrostl v obrovský fenomén. Nejprve v letech 1980 a 1983 přibyly další dva díly, které vytvořily celistvou trilogii, v níž mohli diváci prožít zrození hrdiny Luka Skywalkera, vykoupení Dartha Vadera a záchranu předaleké galaxie.

Na filmové plátno pak Lucas vrátil Star Wars na sklonku devadesátých let. V dalších třech snímcích přiblížil události, které předcházely původní trilogii a které popisovaly pád Anakina Skywalkera, který propadl zlu a stal se Vaderem. V roce 2005 se tak zdálo, že se osudy rodu Skywalkerů v kinech uzavřely.

Novodobá éra Hvězdných válek pod dohledem Disneyho

Ovšem v roce 2012 Lucas prodal svou produkční firmu Lucasfilm i s právy na slavnou sérii společnosti Disney, která vzápětí oznámila, že vznikne nová trilogie, která naváže na původní trojici filmů a ukáže, co se dál dělo s Lukem Skywalkerem, princeznou Leiou a Hanem Solem.

Snímek s podtitulem Síla se probouzí sklidil při premiéře v prosinci 2015 velký úspěch a stal se bez zohlednění inflace komerčně nejúspěšnějším dílem ságy. V režii J. J. Abramse se navíc představili noví hrdinové jako Rey, Poe a Finn a antagonisté jako Kylo Ren a nejvyšší vůdce Snoke. Po dvou letech navázal Poslední z Jediů, za kterým režijně a scenáristicky stál Rian Johnson. Snímek ovšem vyvolal rozporuplné reakce.

V letošní závěrečné kapitole se režijně vrací J. J. Abrams a není to jediný návrat. Z původních herců fanoušci opět uvidí postavu Landa Calrissiana, jehož znovu ztvárnil Billy Dee Williams, a také imperátora Palpatina v podání Iana McDiarmida, který byl hlavním manipulátorem a ústřední silou zla jak původní trilogie, tak i prequelů. Na konci šesté epizody ale Palpatine zahynul, což mezi fanoušky vyvolává debaty, jak je možné, že se z něj stala staronová hrozba. Odpovědi se dočkají po 19. prosinci, kdy je naplánována i česká premiéra.