Kde končí Dvořák, pokračuje umělá inteligence. Počítač dokončil fragment nalezený v pozůstalosti

Umělá inteligence zkomponovala nového Antonína Dvořáka (zdroj: ČT24)

Nové dílo Antonína Dvořáka zkomponovala umělá inteligence. Skladba vytvořená kompletně počítačem navazuje na nedokončený fragment ze skladatelovy pozůstalosti. Dílo nahrál živý orchestr a v létě jeho části zazní poprvé živě na festivalu Rock for People.

Původně lucemburský algoritmus analyzoval 115 děl Antonína Dvořáka a s nimi i fragment jedné nedokončené kompozice. Dvě stránky rukopisu našli autoři projektu ve sbírkách Muzea Antonína Dvořáka v Praze.

„Je to skica skladby, kterou Dvořák z nějakého důvodu, nevíme z jakého, nedokončil. Má asi minutu a půl. Vzali jsme ji jako podklad,“ uvedl kreativní ředitel společnosti Wunderman Richard Stiebitz. Společnost se k tomu rozhodla, protože ji „bavilo diskutovat, kam až to může jít,“ když se spojí tradiční lidská činnost s počítačem.

Skladba From the Future World psaná umělou inteligencí
Zdroj: ČT24/AIVA

Na základě fragmentu složila umělá inteligence s názvem AIVA tři věty. Skladba se jmenuje From the Future World a nahrál ji orchestr PKF Prague Philharmonia.

„Z hlediska dodržení některých zákonitostí, tóniny a podobně, odvedl počítač výbornou práci. Na druhou stranu z hlediska uměleckého, výrazového, se domnívám, že ta skladba až tak přesvědčivá není,“ tvrdí klavírista Ivo Kahánek.

Živě části skladby zazní v červenci na festivalu Rock for People, v listopadu pak v Rudolfinu pod taktovkou francouzského dirigenta Emmanuela Villauma.