Zlatou palmu v Cannes získalo jihokorejské drama Parazit

Filmový festival v Cannes vyhrálo korejské drama Parazit (zdroj: ČT24)

Zlatou palmu 72. ročníku filmového festivalu v Cannes získalo jihokorejské drama Parazit režiséra Pon Džun-hoa. Velkou cenu poroty obdržel snímek Atlantique o migrantech, který vznikl v koprodukci Francie, Senegalu a Belgie. Ocenění si za něj odnáší francouzsko-senegalská režisérka Mati Diopová.

Černá komedie-drama Parazit se věnuje propasti mezi chudými a bohatými movitými a nemajetnými. Sleduje příběh skutečné rodiny na prahu bídy, která začne doučovat a vychovávat děti v movité rodině.

Španěl Antonio Banderas vyhrál v Cannes mužskou hereckou cenu za výkon v dramatu Bolest a sláva slavného španělského režiséra Pedra Almodóvara. Britka Emily Beechamová získala cenu za herecký výkon v dramatu Little Joe rakouské režisérky Jessicy Hausnerové.

Nejlepšími režiséry jsou belgičtí bratři Luc a Jean-Pierre Dardenneovi, kteří stojí za dramatem Le Jeune Ahmed (Mladý Ahmed).

Události v kultuře: Bolest a sláva Pedra Almodóvara (zdroj: ČT24)

Česká stopa

K Česku se vztahovalo několik snímků v převážně nesoutěžních sekcích. V sekci Cannes Classics byl uveden dokument režisérů Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny Forman vs. Forman. Snímek, který vznikl v česko-francouzské koprodukci, je uceleným životním portrétem režiséra Miloše Formana, připomněly České noviny.

Promítány byly i filmy Psi nenosí kalhoty (Dogs Don't Wear Pants) a Sólo, na kterých se podíleli čeští tvůrci. V sekci Cinéfondation byl představen studentský film Sto dvacet osm tisíc, který získal na Českých lvech cenu za nejlepší studentský film. Režisérem a scenáristou čtvrthodinové sociální sondy je student pražské FAMU Ondřej Erban.

Filmový festival Cannes vzdal poctu Miloši Formanovi (zdroj: ČT24)

Již 19. května si v Cannes převzal Zlatou palmu za celoživotní dílo legendární francouzský herec Alain Delon. Proti jeho vyznamenání vznikla i petice, neboť herec se v posledních letech stal terčem kritiky kvůli svému chování k ženám nebo názorům na homosexuály.