„Láska je ten největší dar.“ Hrdinky Skleněného pokoje vypráví o svých rolích i natáčení

„Vypráví o lásce, o tom nejsilnějším, co máme. Láska všechno překoná, vzdálenost, roky i válku. Myslím, že láska je ten největší dar,“ říká herečka Hanna Alströmová o filmu Skleněný pokoj. Snímek režiséra Julia Ševčíka pokoj bude mít slavnostní premiéru už 12. března v brněnském kině Scala, do široké distribuce vstupuje 14. března.

V hlavních rolích Skleněného pokoje se objeví řada zahraničních i domácích hvězd jako Carice van Houtenová, Hanna Alströmová, Claes Bang, Alexandra Borbélyová, Roland Møller, Karel Roden, Martin Hofmann, Karel Dobrý, Zuzana Fialová nebo Vladimír Polívka.

„Liesel má rodinu, děti, odpovědnost za druhé, zatímco Hana je v tomto smyslu volná, neřízená střela. Jejich životní cesta je plná zvratů, dramatických historických okolností, příležitostí i překážek, které nebudu vyzrazovat,“ charakterizuje hlavní hrdinky režisér Ševčík, který před dvěma lety s Masarykem ovládl České lvy.

Podívejte se na video, kde herečky hovoří o svých rolích:

Carice van Houtenová a Hanna Alströmová o rolích i natáčení (zdroj: ČT24)

„Nevím, jak to cítí Carice, ale já jsem v ní získala velmi dobrou přítelkyni,“ vzpomíná na natáčení představitelka Liesel Hanna Alströmová. „Když natáčíte v cizí zemi a vztah vašich postav je tak intenzivní, jako tomu bylo v tomto filmu, tak je dobré, když si od počátku rozumíte. Velmi mi to pomáhalo,“ dodává herečka.

„Myslím, že jsme si okamžitě jedna druhou oblíbily,“ souhlasí Carice van Houtenová, která hraje živelnou Hanu. „Začaly jsme si povídat a zjistily, že máme hodně společného. Mám Hanu opravdu moc ráda.“

Uvedení filmu Skleněný pokoj doprovází výstava filmových kostýmů Kataríny Štrbové Bielikové, která je umístěna v prostorách vily Tugendhat v Brně od 30. ledna do 11. března.

Román Simona Mawera Skleněný pokoj, který je předlohou filmu, se stal světovým bestsellerem, byl přeložen do desítek jazyků a byl nominován na prestižní literární ocenění The Man Booker Prize.

Skleněný pokoj vzniká v produkci Společnosti IN Film Rudolfa Biermanna, producenta snímků Účastníci zájezdu, Obsluhoval jsem anglického krále, Román pro muže nebo dramatu Masaryk, oceněného 12 Českými lvy. Koproducentem filmu je také Česká televize.