Ceny Vinyla: ZVUK měl loni dobrý zvuk. Dobře znělo i Povodí Ohře a Bílej kluk

Cenu Vinyla za nejlepší desku roku 2018 získala kapela Povodí Ohře za stejnojmenné album. Loňským objevem je podle hudebních publicistů producent, jenž vystupuje pod jménem Bílej kluk. Jako počin roku ocenila porota aktivity platformy ZVUK, která se věnuje hudebnímu vzdělávání. O vítězích rozhodly tři desítky kritiků a novinářů.

Muzikanti z Povodí Ohře pochází z pohraničí a právě o něm také často zpívají. Směsicí country a metalu vyprávějí příběhy těch, kteří na západě Čech žili v době druhé světové války. „Sudety plné romantiky i zmaru. Český rockový underground už dlouho nezrodil takhle uhrančivou, magickou desku. Fanatická víra, temné charisma,“ charakterizuje debutovou eponymní desku kapely Vinyla.

Elektronická muzika a éterický vokál jsou podle poroty poznávací znamení Bílýho kluka. Producent a rapper zaujal hudební publicisty především tím, jak rychle dokázal z internetového projektu pro pár posluchačů vytvořit styl, který do svého programu pravidelně zařazují hudební kluby.

Nezávislé platformy ZVUK se se zájemci dělí na kurzech, workshopech či přednáškách o znalosti z elektronické hudby a zvukové tvorby obecně. Nabízí třeba knihovnu syntetizátorů. „Pod platformou ZVUK se skrývá několik různých kolektivů. Každý má jiný záběr: od práce s existujícími hudebními nástroji a jejich výroby přes digitální platformy až po práci s vizualitou,“ přiblížil počin roku 2018 Michal Pařízek, šéfredaktor magazínu Full Moon a jeden z porotců.

Vítězové tří kategorií byli vyhlášeni 13. února v pražském Lucerna Music Baru. Cenu v tradiční podobě vinylu  tentokrát rozdali kritici už poosmé. Během osmileté historie ale postupně ztratily nálepku ocenění pro alternativní hudbu. Dnes už totiž podle poroty není k čemu alternativu tvořit.