Trvalé následky po úrazu nejsou koncem života. Uspět lze i bez bot

Události: Jak se vyrovnat s trvalými následky po úrazu (zdroj: ČT24)

Jak se vyrovnat s trvalými následky po úrazu nebo nehodě a co přesně lidé s handicapem prožívají, popisuje knížka nazvaná ve formě internetové adresy www.bez-bot.cz. Napsala ji spisovatelka Ivona Březinová za podpory Nadačního fondu Emil.

Hrdinovi knihy Benovi je 15 let, závodně lyžuje a kráčí k hvězdné kariéře. Celý jeho život ale převrátí nehoda. „Probudí se potom v nemocnici na jednotce intenzivní péče a lékaři mu musí sdělit, že mu amputovali obě nohy,“ popisuje zápletku knihy autorka Ivona Březinová.

Do psaní se pustila, když ji oslovil Nadační fond Emil, který podporuje handicapované sportovce. „Máme pocit, že není vůbec komunikováno s veřejností, jaké jsou možnosti, jestli vůbec nějaké takové sporty existují, případně nějaké volnočasové aktivity,“ vysvětluje problémy lidí s handicapem ředitelka fondu Natálie Bilová.

„Posláním té knížky je i to, aby sportovci, kterým se něco podobného stane, viděli, že to jde, že nemá smysl vzdávat situaci,“ říká spisovatelka a předesílá, že Ben se v jejím příběhu postaví na nohy.

Březinová napsala už několik knih na podobné téma. Třeba triptych o závislostech jménem Holky na vodítku nebo knihu Řvi potichu, brácho o autistickém chlapci.

Rizikový skok do vody

Jednou z častých příčin vážných zranění s trvalými následky je skákání do vody. Tragický dopad měl i poslední skok Patrika Šimánka. Před deseti lety mu rozdrcené obratle poškodily míchu. „Od té doby jsem ochrnul od ramenou dolů. Takže můžu hýbat jen rameny, krkem a hlavou,“ vysvětluje Šimánek.

Dva měsíce strávil v brněnské nemocnici. Největší oporou mu byla jeho babička Jaroslava. I s její pomocí dokončil magisterské studium mezinárodních vztahů. „Vůle tam byla taky. Nakonec na tom učení je to vidět. Magisterské učení dokončeno, tak teď uvidíme, co bude dál,“ přemítá Šimánek a dodává: „Chtěl bych zkusit pracovat v mezinárodních organizacích, Evropské unii nebo OSN. Ale ještě se zaměřím na nějaké studium.“