Rudiš vypotil novou knihu. Zve do sauny a Českého ráje

Jaroslav Rudiš vydal novinku Český ráj (zdroj: ČT24)

Jaroslav Rudiš po pěti letech vydal novou knihu. Český ráj má být podle autorových slov odlehčením oproti předchozí novele Národní třída. Novinka je humorným příběhem o současných mužích, kteří se pravidelně scházejí v sauně, aby tam řešili své smutky, radosti i ženy. Český ráj vychází také jako audiokniha v podání Petra Čtvrtníčka.

„Po temné Národní třídě jsem chtěl konečně napsat vtipnou knihu,“ přiznává Rudiš. Historky sbíral přes osm let, inspiroval se příběhy, které sám zaslechl v sauně. „Jsem z Lomnice nad Popelkou. Žiju sice napůl v Berlíně, ale pořád se tam vracím – a bez Českého ráje bych Český ráj určitě nenapsal, ani bez mých kamarádů a řady příhod, které jsem tam do sebe nasál,“ upozorňuje, že název knihy navíc odkazuje k místu, kde vyrůstal. 

V literárním příběhu se pravidelně saunuje šestnáct mužů. „Potí tam svoje duše i těla. Hádají se, usmiřují, vyprávějí si příběhy a řeší guláše, existenciální věci i ženy,“ prozradil Rudiš. „Je to místo, kde jste pospolu, takový opuštěný ostrov, kde můžete říct cokoliv, kde jste strašně opravdoví a kde si nikdo nemusí na nic hrát. O to víc si možná na něco hraje,“ vysvětlil spisovatel, proč si vybral intimní prostor sauny. 

Saunové rozhovory zpracoval už před necelými dvěma roky jako divadelní hru pod názvem Čekání na konec světa. Uvádělo ji brněnské Divadlo Feste. Psaní knižní novinky pro něj prý bylo i jakousi osobní terapií. „Nemusel jsem obrovsky komponovat jako třeba u velkého románu nebo filmového scénáře,“ podotýká. Do scénáře nedávno převedl novelu Národní třída, podle níž právě  Štěpán Altrichter natáčí „temnou sídlištní komedii“ s Hynkem Čermákem v hlavní roli.

Český ráj chce Rudiš představit na několika autorských čteních po republice, chystá i „zimní saunovací turné“. Další knihu plánuje vydat příští rok. Winterbergova poslední cesta bude jeho prvním románem psaným rovnou v němčině.