StarDance podeváté: Hvězdy se protančí do první republiky, Václav Kopta k doktorovi

Podzimní program České televize opět zpestří divácky oblíbená soutěž StarDance. Na obrazovky se taneční show vrací podeváté, letos se spoustou novinek. K nim patří například tematický večer věnovaný období první republiky a také změna v hlasování. Poprvé o dvojici, která postoupí do finále, budou rozhodovat jen diváci, i když o hodnocení poroty soutěžící ochuzeni nebudou. Nové páry (prohlédněte si je ve fotogalerii) to na parketu poprvé roztočí 13. října, nebude mezi nimi ale herec Václav Kopta, který musel ze zdravotních důvodů ze soutěže odstoupit.

Václav Kopta s taneční partnerkou Janou Zelenkovou – stejně jako ostatní soutěžící – už věnoval nějaký čas přípravě dvou úvodních tanců. Nasazení ale podle svých slov neodhadl.

„Jak u mě bývá zvykem, jedná se o poněkud tragikomickou událost. S upřímnou lítostí vzhledem ke vší té dřině, kterou jsem StarDance věnoval, musím kvůli závažnému zranění ze soutěže odstoupit. Musím říct, že mě nebolí jen ta zraněná noha, ale i celý odchod. Jedná se o smutný případ, kdy člověk nerespektuje a neposlouchá svoje tělo. Doporučuji ostatním soutěžícím, aby se této nerozvážnosti vyvarovali a nedopadli jako já,“ okomentoval svůj konec ve StarDance Kopta.

V historii soutěže k podobné situaci už jednou došlo. V roce 2010 z podobných důvodů odstoupila herečka Taťjana Medvecká, nahradila ji zpěvačka Aneta Langerová, která se protančila až do finále. Jaká osobnost případně nahradí Václava Koptu, zatím známo není.

Z první republiky kolem světa

Devátý ročník podle pořadatelů přináší zřejmě nejvíce novinek v historii této taneční show. Chystá se hned několik tematických večerů. Ani StarDance neopomine sté výročí vzniku Československa – ve speciálním díle se bude tančit na melodie první republiky. „Navíc v prvním díle máme velký opening profesionálních tanečníků ve stylu první republiky na píseň Chodidla od Jaroslava Ježka,“ prozradil odborný poradce soutěže Jan Onder. 

Novinkou je také večer s názvem Cesta kolem světa. Soutěžní páry se budou muset naučit tanec spojený s konkrétní zemí, kterou si vylosují. Zazní hudba z Turecka, Indie, Japonska, Ruska nebo Polska. O hudební doprovod celé StarDance se opět postará Moondance Orchestra Martina Kumžáka, na jeden večer ho ale zastoupí vokální skupina Skety, což bude pro diváky také překvapivou změnou.

Podívejte se: Jak hvězdy trénují na StarDance IX (zdroj: ČT24)

Tradicí už je charitativní večer, nově ale píseň, na níž soutěžící musí vytvořit choreografii, vyberou klienti Centra Paraple, které StarDance podporuje. Speciální charitativní díl je českým vylepšením původní britské verze soutěže.

„Jsem pyšný na to, že řadu našich inovací nejen schválili, ale dávají je za vzor dalším zemím. Jako například speciální charitativní díl spojený s Centrem Paraple, kdy k dvojici soutěžících přiřadíme vozíčkáře, a vznikne tak unikátní taneční trojice a především večer s úžasnou atmosférou. A co je nejdůležitější, tyto večery fungují, diváci posílají miliony korun v rámci dárcovských SMS,“ podotýká manažer vývoje Jan Potměšil.

Dost se hopsá, ale je to krásné

Poprvé si letos soutěžící zatančí polku, které se StarDance doposud vyhýbala. „Je to zkrátka česká klasika. Ano, je uhopsaná, ale to je na ní právě krásné,“ reaguje Jan Onder na poznámku moderátora Marka Ebena, že polka není jeho gusto, protože „se tam dost hopsá“. Moderování taneční soutěže se zhostí opět spolu s Terezou Kostkovou.

„Řekl bych, že cokoli krásného společnost kultivuje,“ vysvětluje si Eben oblíbenost StarDance. „Vzpomínám si, jak mi kdysi říkal mistr Olbram Zoubek – mimochodem, velký fanoušek StarDance –, že krása je dnes v umění zakázána. A něco na tom je. Někdy se mi zdá, že je tu takový kult ošklivosti, ve filmech, v muzice, ve výtvarném umění, v politice, že se lidem stýská po něčem krásném. A vidět dva lidi, kteří s vášní a talentem tančí, to už kus krásy je. Možná také proto už má StarDance devátou řadu.“

Záznam tiskové konference: Co chystá devátá řada StarDance (zdroj: ČT24)

I v porotě zasednou divákům už známé osobnosti: Zdeněk Chlopčík, Tatiana Drexler a Radek Balaš. V deváté řadě je doplní Václav Kuneš, tanečník spojený především se souborem 420PEOPLE.

Pro fanoušky StarDance

  • Historii taneční soutěže připomene výstava, která se 19. října otevře v Galerii ČT na Kavčích horách. Vystaveny budou kostýmy, kulisy a další rekvizity.
  • Jeden den věnuje StarDance Mezinárodní televizní festival Zlatá Praha. 21. září od 15:00 se představí soutěžící z aktuální řady i minulých ročníků, připravena je i taneční lekce pro veřejnost.
  • Tréninky a další pohled do zákulisí opět zprostředkuje každodenní zpravodajský deník StarDance kolem dokola.
  • Devátou StarDance je možné také sledovat na Facebooku, YouTube a nově i na Instagramu.