Nesnesitelná tekutost bytí uvěznila člověka v akváriu

Divadlo v akváriu (zdroj: ČT24)

Dvanáct tisíc litrů vody, jeden a půl tuny oceli, čtyři skleněné stěny a jedna herečka. Nové pohybové představení Nesnesitelná tekutost bytí se odehrává ve skutečném akváriu. V premiéře se do něj diváci mohou ponořit ve čtvrtek v jinak nepřístupné industriální hale Skleněnka, která patří pod pražský kulturní prostor Jatka78.

„Zobrazujeme příběh člověka zavřeného v kostce, odkud není úniku. Pomalu do ní přitéká voda a on se s tím snaží vypořádat, najít cestu, najít vztah k vodě,“ uvedl do příběhu režisér Vít Neznal. 

Inscenaci předcházely tři roky příprav. Na konstrukci akvária spolupracovali statici z ČVUT, skláři i vodohospodáři. Než se postavilo, zkoušelo se v bazénu. „Hledali jsme principy, jak s vodou pracovat, jak reaguje, jak se v ní dá žít,“ vysvětlila choreografka Dora Sulženko Hoštová.

Nesnesitelná tekutost bytí je sólem pro akvárium a herečku a tanečnici Kateřinu Dvořákovou. „Jedna věc je, kdy si jdete v neděli do bazénu zaplavat, protože je to příjemné na záda, jiná ale, když se do toho ponoříte a necháte vodu kolem vás jenom existovat,“ popisuje sžívání s tisíci litry vody.

„Před každým představením mě provází nejistota, jestli se neutopím, jestli se se představení nebude muset zastavit, protože nebudu moci popadnout dech,“ dodává k náročnosti inscenace. 

Jejím tématem je podle tvůrců právě vyrovnání s všudypřítomnou nejistotou a nepředvídatelností.

„Člověka neustále, denně nezjišťuje spousta věcí, vlivů, vjemů. Hledá svou cestu, občas to ustojí, občas neustojí a tím, jak se snaží ve světě zorientovat, se nutně přizpůsobuje. Je otázka, jestli se rozpouští, nerozpouští, co to vlastně dělá s jeho osobností, příběhem a životem,“ shrnuje režisér.

Nesnesitelná tekutost bytí je vznikla ve spolupráci s festivalem nového cirkusu a divadla Letní Letná, jeho program trvá do 2. září.