Vztah vyžaduje akrobacii, cítí Ve svém srdci Letní Letná

Na letošní ročník novocirkusového festivalu Letní Letná se sjely čtyři francouzské soubory. Podruhé se vrátil soubor Akoreacro, aby v pražských sadech uvedl evropskou premiéru inscenace Dans ton cœur.

Vztah muže a ženy je jeden velký cirkus, který se občas neobejde bez nutné dávky akrobacie – sděluje představení Dans ton cœur neboli Ve svém srdci. „Je o tom, jak se zamilujeme, jak rychle utíká čas, narodí se děti. Prostě o rodině. A také o hádkách a smíření,“ prozradila členka souboru Claire Aldayaová.

Akoreacro poprvé oslovil ke spolupráci divadelního režiséra. Každá akrobacie tak získala náladu, kterou zrovna vyžaduje příběh. „Snažíme se zase o něco posunout limity,“ podotýká akrobatka, „propojujeme divadlo, cirkus, akrobacii a hudbu a sledujeme, jak vzniká něco jedinečného.“

Francouzský soubor Akoreacro se vrátil na Letní Letnou (zdroj: ČT24)

Z francouzské školy nového cirkusu se letenskému publiku už představil také soubor Baro d'Evel Cirk Cie,  v jehož příběhu nazvaném Bestie vystupují vedle umělců také koně, andulky a vrány.

„Vrací se Cirque Inextremiste, který tvoří tři kluci, z nichž jeden je na vozíku, dělají úžasná a vtipná představení. A posledním představením je malé poetické představení Laurenta Cabrola a jeho manželky, s takovou, řekl bych, formanovskou atmosférou,“ přiblížil další dva francouzské zástupce ředitel Letní Letné Jiří Turek. 

Prostor pro cirkus dostává i český nový cirkus. Například ve čtvrtek 23. srpna uvede tuzemské uskupení Losers Cirque Company v premiéře svůj projekt Vzduchem.