Menzel či Křesadlová rekonstruují Ten okamžik ze srpna 1968

Ten okamžik ze srpna 1968 na výstavě i v knize (zdroj: ČT24)

Jak prožívali okupaci v roce 1968 slavní i neznámí lidé? V projektu Ten okamžik se jedenáct z nich vrací do momentu, v němž je před padesáti lety zachytil fotoaparát. Příběh spojený se snímkem se stal součástí pětidílné dokumentární série, kterou Česká televize vysílá každou neděli v 18:15. Televizní pořad doplňuje aktuálně i venkovní výstava na pražském náměstí Jana Palacha a chystá se také kniha.

Ten okamžik vychází z izraelského formátu Capturing the Moment, který se dočkal adaptací už v osmi zemích světa. Čeští diváci i známé osobnosti hledali ve svých albech vlastní fotografii spojenou se zlomovým okamžikem invaze vojsk Varšavské smlouvy 21. srpna 1968. Fotograf Jiří Zykmund se štábem režiséra Zdeňka Tyce pak provedli rekonstrukci staré fotografie po padesáti letech, kdy původní snímek znovu „naaranžovali“.

Diváci si tak mohou vyslechnout jedenáct osobních svědectví o srpnové okupaci. Jak osudy veřejně neznámých lidí, k nimž patří například Naděžda Suchánková, jejíž matku zabila zbloudilá sovětská kulka, tak známých osobností, jako je herečka Věra Křesadlová či režisér Jiří Menzel. Toho v centru Prahy zastavili sovětští vojáci, protože měl na autě přilepený protiokupační plakát – nevěděl ale o tom.

„Příběhy jsou to natolik silné, natolik zajímavé, že nám přišlo líto, aby odvysíláním v České televizi skončily,“ vysvětlila koordinátorka výstavy Tereza Krejčí, proč se Ten okamžik přesunul z obrazovek i na výstavní panely. Velkoformátové fotografie jsou na náměstí Jana Palacha k vidění do 23. srpna, doplňují je texty, které 21. srpna 1968 četla v televizním studiu hlasatelka Kamila Moučková.

Ještě v srpnu se výstava Ten okamžik přesune do Národního muzea a osobní vzpomínky na srpen 1968 vyjdou za pár dní také knižně pod názvem Můj osmašedesátý. Obsahují pětadvacet příběhů.