Hvězdný Ryan Gosling jako astronaut Neil Armstrong pošle Benátky do vesmíru

Režisér La La Landu zamířil do vesmíru (zdroj: ČT24)

Hollywoodská hvězda Ryan Gosling jako astronaut Neil Armstrong zahájí letošní filmový festival v Benátkách. Pětasedmdesátý ročník přehlídky si na úvod vybral novinku oscarového režiséra Damiena Chazella První muž. V předstihu tak připomene 50. výročí od přistání Apolla 11 na Měsíci.

Dobytí Měsíce bylo výsledkem mnohaletého amerického vesmírného programu, který začátkem 60. let vyhlásil americký prezident J. F. Kennedy. 16. července 1969 tak odstartovala z Mysu Canaveral na Floridě loď Apollo 11 s Neilem Armstrongem, Edwinem Aldrinem a Michaelem Collinsem ma palubě. Po čtyřech dnech letu se jim podařilo dosáhnout cíle a Armstrong se stal prvním člověkem, který na povrchu Měsíce zanechal stopu.

Příběh o „malém kroku pro člověka, ale velkém skoku pro lidstvo“ se nyní stal námětem pro film. Pustil se do něj nejmladší držitel Oscara za režii v historii udílení cen Americké filmové akademie Damien Chazelle. Pozlacenou sošku má za svůj předchozí snímek La La Land.

Úspěšné tažení celosvětovou distribucí korunovanou čtrnácti oscarovými nominacemi (proměnil jich šest) začal muzikál La La Land před dvěma lety právě na Benátském filmovém festivalu. Emma Stoneová si z Itálie tehdy odvezla cenu pro nejlepší herečku.

Nyní se Chazelle pokusí uspět s příběhem proslulého astronauta. Na snímku s ním opět spolupracuje Gosling, který už v La La Landu ztvárnil hlavní postavu nadaného muzikanta. V dalších rolích se pak objeví Claire Foyová, Jason Clarke nebo Kyle Chandler.

Novinka přibližující osm let ze života Neila Armstronga před jeho historickým krokem na Měsíci bude mít na filmové přehlídce v Benátkách světovou premiéru na konci srpna.