Poslechněte si: Česká filharmonie se koncertem pod širým nebem rozloučila se sezonou

Záznam koncertu České filharmonie – open air 2018 (zdroj: ČT24)

Na Hradčanském náměstí v Praze se v úterý večer uskutečnil tradiční koncert pod širým nebem, kterým se Česká filharmonie rozloučila s uplynulou 122. sezonou. Před zaplněným náměstím, kde se sešly tisíce lidí, zazněla čtvrtá věta Pohádky z dílny skladatele Josefa Suka a koncertní provedení výběru árií z opery Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta. Orchestr řídil Petr Altrichter. Večerem diváky provedl generální ředitel filharmonie David Mareček.

Vstup na koncert byl volný. Mnozí z posluchačů, mezi kterými bylo mnoho rodin s dětmi, sledovali koncert z nádvoří Pražského hradu. Na zem si někteří z nich roztáhli přinesené deky. Davy aplaudujících lidí mohly dění na jevišti sledovat díky velkým obrazovkám přenášejícím přímý přenos České televize. Podle policie dorazilo přes 5000 posluchačů.

Na úvod open air koncertu České filharmonie si přítomní, z nichž se mnozí museli spokojit s místy ke stání, vyslechli čtvrtou větu Sukovy Pohádky. Část skladby, kterou autor napsal na motivy scénické hudby k Radúzovi a Mahuleně, zahrál Společný orchestr filharmoniků a žáků základních uměleckých škol.

Následující výběr ze Smetanovy Prodané nevěsty provedl společně s orchestrem ČF sbor Opery Národního divadla pod vedeném sbormistra Pavla Vaňka. „Náš koncert je také věnován stému výročí vzniku Československa, proto jsme si jako ústřední dvojici vybrali českého sólistu Richarda Samka jako Jeníka a slovenskou pěvkyni Evu Hornyakovou do role Mařenky,“ uvedl Mareček. V dalších úlohách vystoupili Ondrej Šaling (Vašek) a Jozef Benci (Kecal). Na úvod zazněla melodie Proč bychom se netěšili nebo duet Věrné milování.

Filharmonie uzavřela sezonu koncertem pod širým nebem pošesté. Napoprvé s ní před pěti lety na zcela zaplněném Staroměstském náměstí v Praze vystoupil i americký zpěvák a dirigent Bobby McFerrin.

Filharmonie dodržuje při přípravě koncertů pod širým nebem pravidlo, kdy jeden rok volí spíše tradiční program s členy filharmonie v roli sólistů nebo mladými talentovanými hudebníky a další rok nabízí jazzovější repertoár. Loni si ČF na závěrečný koncert 121. sezony pozvala soubor Jazz at Lincoln Center Orchestra v čele s trumpetistou Wyntonem Marsalisem.

Zahajovací koncert 123. sezony České filharmonie se uskuteční 10. října v Rudolfinu. Symfonii č. 2 c moll Vzkříšení od Gustava Mahlera bude řídit nastupující šéfdirigent a hudební ředitel Semjon Byčkov, jako sólisté se představí pěvkyně Christianne Kargová a Elisabeth Kulmanová. Sborového partu se ujme Pražský filharmonický sbor pod vedením Lukáše Vasilka. Americký dirigent ruského původu Byčkov nahradí na pět let v roli šéfdirigenta České filharmonie Jiřího Bělohlávka, který zemřel loni v květnu.