Filmová upoutávka týdne: Režisér Rozchodu Nadera a Simin zahájí s novým filmem Cannes

Práce na filmu Everybody Knows (v překladu Každý ví) spojila řadu oscarových osobností. V hlavních rolích se představí Javier Bardem a Penélope Cruzová, režie a scénář je pak dílem íránského tvůrce Asghara Farhadiho, který proslul snímkem Rozchod Nadera a Simin. Jeho nejnovější kus bude také 8. května zahajovat prestižní filmový festival v Cannes.

Asghar Farhadi je zřejmě nejvýraznějším současným íránským filmařem co do mezinárodního věhlasu, doma je ale spíš problematickou osobností.

V roce 1998 absolvoval obor filmové režie na Teheránské univerzitě. Režijně debutoval v roce 2003 snímkem Tanec v prachu. Už tehdy se s ním dostal například na filmový festival v Moskvě.

Prvním velkým úspěchem pro něj byl Stříbrný medvěd z Berlína za režii snímku O Elly v roce 2009, své nadání pak potvrdil hned dalším dílem. Za film Rozchod Nadera a Simin, v němž zachytil manželské drama v kontextu íránské společnosti, získal v roce 2013 Oscara v kategorii nejlepších cizojazyčných snímků.

Asghar Farhadi po získání Oscara pro film Rozchod Nadera a Simin
Zdroj: Mike Blake/Reuters

Zatímco ve světě získával Farhadi respekt, u konzervativního íránského režimu upadl v nemilost - film popisující diskriminaci žen v zemi dokonce označil za jeden z nejhorších domácích snímků.

Svou angažovanost dal Farhadi najevo i o čtyři roky později, kdy jeho film Klient opět soutěžil o ocenění pro nejlepší zahraniční film na Oscarech a kdy oznámil, že udílení cen bude bojkotovat na protest proti migračnímu výnosu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Trumpa dokonce přirovnal k představitelům teokratického íránského vedení. I když na slavnostní show nebyl, film zabodoval a udělal z Farhadiho dvojnásobného držitele Oscara.

Drama ve španělských kulisách

Další film tak je vyhlížen s velkým očekáváním, obzvlášť když mu herecky dominují velké filmové hvězdy. Javier Bardem získal Oscara za ztvárnění nájemného vraha v adaptaci knihy Cormaca McCartyho Tahle země není pro starý, diváci ho ale mohou znát i díky angažmá ve velkých produkcích, jako byla nejvýdělečnější bondovka Skyfall nebo poslední Piráti z Karibiku s podtitulem Salazarova pomsta.

Neméně slavná je jeho herecká kolegyně Penélope Cruzová, s níž už Bardem spolupracoval na filmu Vicky Cristina Barcelona, za který má Cruzová Oscara, a nedávno také na životopisném snímku o Pablovi Escobarovi. Mimo branži tyto herce spojuje manželství.

Penélope Cruzová a Javier Bardem ve filmu Everybody Knows
Zdroj: Memento Films

Oba herci jsou také španělského původu a španělský je vlastně celý Farhadiho nový film Everybody Knows. Natáčel se totiž na Pyrenejském poloostrově.

Soustředí se na Lauru v podání Cruzové. Když zavítá do své rodné vesnice ve Španělsku kvůli oslavě, kde narazí i na svou bývalou lásku Paca ztvárněného Bardemem, dojde k neočekávané události, jejíž podstatu první upoutávka chytře zakrývá, ale zahrnuje i temné rodinné tajemství. Diváka tak nyní láká hlavně na vypjaté rodinné drama, se kterým má Farhadi dost zkušeností.