Češi vysílají do Eurovize Mikolase Josefa. Evropu zkusí zaujmout songem Lie To Me

Diváci a porota zvolili: Na Eurovizi jede Mikolas Josef (zdroj: ČT24)

Česko si v národním kole vybralo svého zástupce do soutěže Eurovision Song Contest 2018. Z hlasování diváků i mezinárodní odborné poroty vyšel nejlépe zpěvák Mikolas Josef. Přesvědčit i posluchače ostatních evropských zemí, že by měl být vítězem, se bude snažit svou vlastní písní Lie To Me. Semifinále i finále Eurovize odvysílá v květnu Česká televize.

Národní kolo soutěže, organizované zeměmi sdruženými v Evropské vysílací unii (EBU), pořádalo Česko opět po deseti letech. Hlasovat pro svého favorita mohli lidé od 8. do 22. ledna. Z více než 16 tisíc došlých hlasů jich téměř polovina patřila právě Mikolasi Josefovi. Oslovil nejvíce i mezinárodní porotu – od sedmi z jejích deseti členů obdržel plný počet bodů.

Poděkovat se podle kreativního producenta Jana Potměšila ale sluší i „poražené“ pětici Mikolasových soupeřů: Evě Burešové, Debbi, Pavlu Calltovi a skupinám Eddie Stoilow a Doctor Victor. Jejich soutěžní skladby najdete zde.

Znamená to obrovskou radost. Pro mě osobně je to navíc možnost, jak si kariérně pomoct. Jestli to už zužitkuju, nebo ne, tak to je na mně.
Mikolas Josef
o vítězství v národním kole

Dvaadvacetiletý skladatel, zpěvák a multiinstrumentalista debutoval před třemi lety singlem a videoklipem Hands Bloody. Do širšího povědomí fanoušků se dostal ale až následujícími skladbami Free a Believe.

Píseň Believe mu zajistila pozvání od hudebního producenta Nikodema Milewského do Vídně, kde Josef dnes převážně žije. Do rakouské metropole ale zavítal už i dříve, je jedním z měst, kde se „otrkával“ jako pouliční muzikant poté, co se rozhodl místo modelingu věnovat hudbě.

Čím se liším? Vlastní skladbou

S Milewským spolupracoval i na soutěžním singlu Lie to Me. Než ho představí v Lisabonu, kde se letošní ročník Eurovize koná, plánuje ho koncertně uvést v několika evropských zemích. „Spousta lidí do soutěže jezdí s písničkami, které napsal někdo jiný. Tohle je ale moje autorská práce a tím, že jí sám věřím, mám lidem co předat,“ doufá Mikolas Josef, že se mu anglicky zpívanou skladbou podaří oslovit i zahraniční hlasující. K písni si také sám režíroval klip. Na YouTube ho od listopadu vidělo přes milion lidí.

„Mikolase teď čekají tři měsíce práce, bude se muset soustředit na podobu stage vystoupení, čeká nás příprava kostýmů, rekvizit, natáčení vizitky v Portugalsku,“ představil další vítězův program kreativní producent Jan Potměšil.

Na pódium před miliony televizních diváků z celé Evropy předstoupí v prvním semifinále 8. května, druhé semifinále následuje o dva dny později. O vítězi se rozhodne 12. května. V novodobé historii se  českým zástupcům v soutěži příliš nedaří. Do finále se jako jediná dostala předloni Gabriela Gunčíková. Skončila bez jediného bodu od diváků.