Který je ten pravý? Vyberte českého interpreta pro soutěž Eurovize

Sestřih: Finalisté národního kola Eurovision Song CZ (zdroj: ČT24)

Debbi, kapely Doctor Victor a Eddie Stoilow, Eva Burešová, Mikolas Josef a Pavel Callta. Šestice českých interpretů, mezi nimiž se rozhodne o tuzemském zástupci v soutěži Eurovision Song. Pro svého favorita mohou diváci hlasovat od 8. do 22. ledna, v rozhodování jim pomůžou soutěžní skladby. Před čtvrt milionem diváků z celé Evropy vystoupí vítěz v květnu tohoto roku.

Hlasování bude probíhat výhradně prostřednictvím oficiální aplikace Eurovision Song Contest. Ke stažení je zdarma na obou dominantních mobilních platformách. Zároveň s diváky bude pro českého finalistu hlasovat i mezinárodní porota. 

Evy Burešové si diváci mohli všimnout před sedmi lety v soutěži Česko Slovensko má talent. Objevila se také v několika televizních seriálech.

Eurovision Song Contest 2018: Eva Burešová (zdroj: ČT24)

Pavla Callta zkoušel štěstí ve stejném ročníku talentové soutěže. Debutové album Momenty vydal v roce 2015, na letošní rok chystá novinku Jedno tělo, jedna duše.

Eurovision Song Contest 2018: Pavel Callta (zdroj: ČT24)

Debbi, vlastním jménem Deborah Kahlová, je také objevem soutěže talentů. Singl z jejího první alba Touch the Sun obdržel Cenu Anděl za nejlepší píseň roku 2011. Následovala alba Love, Logic & Will (2013) a Break (2017).

Eurovision Song Contest 2018: Debbi (zdroj: ČT24)

Kapela Doctor Victor vznikla v roce 2012 v Praze. Navazuje na tradiční rock pozdních šedesátých a raných sedmdesátých let, přidává i prvky blues.

Eurovision Song Contest 2018: Doctor Victor (zdroj: ČT24)

Skupina Eddie Stoilow má za sebou desky Sorry (2013) a Jupiter (2016), předskakování na koncertě Simply Red a koncertování s fotbalovým brankářem Petrem Čechem.

Eurovision Song Contest 2018: Eddie Stoilow (zdroj: ČT24)

Mikolas Josef si vyzkoušel pouliční hraní v evropských městech, v roce 2015 nahrál na vlastní náklady debutovou píseň Hands Bloody. Úspěch mu přinesly i následující skladby Free a Believe. Do národního kola se přihlásil s autorskou skladbou Lie To Me.

Eurovision Song Contest 2018: Mikolas Josef (zdroj: ČT24)

Národní kolo pořádá Česko opět po deseti letech. Do soutěže, organizované zeměmi sdruženými v Evropské vysílací unie (EBU), se poprvé přihlásilo v roce 2007, tehdy fanoušci vyslali do Helsinek kapelu Kabát. Skončila ale jako poslední. O rok později – opět v národním kole – zvítězila zpěvačka Tereza Kerndlová. Od té doby až do letoška Česká televize, coby člen EBU, tuzemské zástupce nominovala bez hlasování diváků.

Do finále v konkurenci ostatních zemí se zatím podařilo dostat jen před dvěma lety Gabriele Gunčíkové. 

Poslední ročník vyhrál portugalský jazzový zpěvák Salvador Sobral, proto soutěž letos hostí Lisabon. První semifinále se uskuteční 8. května, druhé semifinále o dva dny později. Letošního vítěze budou Eurovize znát 12. května. Všechny večery opět odvysílá i Česká televize.