Kafka na prázdninách představuje trochu jiného spisovatele

Judita Matyášová: Kafka neseděl v Praze, ale cestoval (zdroj: ČT24)

Franz Kafka procestoval půlku Evropy, rád jezdil na motorce, chodil do kina a miloval život na venkově. Tak trochu jiný obraz známého spisovatele chce ukázat nová stálá expozice nazvaná Kafka na prázdninách, která vznikla v obci Siřem na Žatecku, kde umělec také několik měsíců žil. V sobotu výstavu otevřou fotograf Jan Jindra a novinářka Judita Matyášová, která byla hostem Událostí v kultuře.

Už čtrnáct let se věnujete dokumentaci míst, kde pobýval Franz Kafka. Zjistila jste něco, co vás samotnou překvapilo?

Hned na začátku mě překvapilo, že to rozhodně nebyl takový ten spisovatel, který by jen seděl v Praze. Byl v Berlíně, ve Vídni i na prázdninách v Itálii nebo ve Švýcarsku. Fascinovalo mě, co měl všechno za aktivity. Většinou víme, že se hlavně věnoval psaní, ale to, že byl zdatný turista, se zas tak neví.

Měla různá místa vliv na jeho tvorbu?

Určitě. On měl, dá se říct, fotografickou paměť, takže to, co viděl, si uložil do paměti na několik měsíců nebo let a můžeme to najít nejen v jeho denících a dopisech, ale samozřejmě i v jeho díle.

Říká se, že obec Siřem ho inspirovala při psaní románu Zámek.

Je to tak, protože v Siřemi prožil osm měsíců a byl tam přes zimu. A ten obraz venkova v zimě se skutečně v Zámku vyskytuje. I topografie vesnice tomu odpovídá.

Je v Siřemi stále ještě přítomný duch Franze Kafky? Vědí místní obyvatelé, kdo v jejich obci pobýval?

Siřem je taková hodně zvláštní vesnice, mám pocit, že se tam zastavil čas. Skutečně se to moc nezměnilo. A pro místní je to jenom taková obecná informace, že tam bydlel. Ale co přesně tam dělal, jestli chodil na výlety nebo s kým se tam vídal, to moc nevědí.

Vy se nyní snažíte vzpomínku oživit. O co všechno tedy půjde?

Otevíráme stálou expozici, která bude v bývalé sušárně chmele, kde budou fotografie z našich cest, to je skoro šedesát míst po celé Evropě. Potom tam bude výstava studentských fotografií, které se inspirují povídkou Doupě. A na návsi jsme udělali malé infocentrum, takže když nějaký turista přijede, tak se konečně dozví, co tam Kafka dělal.