Podívejte se: Síťovka a činky. Jak se fotil plakát k filmu Po strništi bos

Podívejte se: Jak se fotil filmový plakát (zdroj: Bioscop)

Svůj nový film Po strništi bos dokončil režisér Jan Svěrák v květnu, přípravy na premiéru tím ale rozhodně neskončily. Ve videu se můžete podívat, jak vznikaly plakáty, na nichž se objeví malý hrdina filmu Alois Grec.

Jan Svěrák chtěl, aby stejně jako u Kolji a Vratných lahví, které spolu ještě s Obecnou školou tvoří tematickou tetralogii o jedné generaci, i snímek Po strništi bos vystihoval originální a jednoduchý vizuál odrážející atmosféru filmu. V tom mu pomohli fotograf Ondřej Pých a výtvarní grafici Lukáš Fišárek a Jiří Karásek. 

Diváci lyrický příběh o dětství a hrdinství, na který budou plakáty poutat, uvidí v kinech 17. srpna. Film vznikl podle vzpomínek a scénáře Zdeňka Svěráka a je tak další režisérsko-scenáristickou spoluprací otce a syna. Jedním z koproducentů je také Česká televize.

Film Po strništi bos vrací Zdeňka Svěráka do dětství (zdroj: ČT24)

Alois Grec v něm hraje osmiletého Edu Součka, jehož rodina je nucena se v době protektorátu vystěhovat z Prahy na venkov k příbuzným. Eda se tu setkává s klukovskou partou, ale také nečekaným rodinným tabu, a naučí se něco nejen o vlastní odvaze. Do hlavních rolí rodičů dětského hrdiny Edy obsadil Jan Svěrák Terezu Voříškovou a Ondřeje Vetchého. Edu hraje Alois Grec. Ve filmu se objeví i Zdeněk Svěrák – jako ředitel školy.