Hit léta i v malých městech. Díky levné technice otevřelo 60 nových letních kin

Dříve oblíbená letní kina se postupně vrací, a to i do menších měst. Díky dostupné technice i vstřícnosti distributorů počet promítání každým rokem roste. Loni zahájilo sezonu šedesát nových letních kin, jejich počet tak překročil dvě stovky. Podle Unie filmových distributorů je ročně navštíví 60 až 70 tisíc diváků.

 „Situace je snazší, prakticky stačí promítačka a notebook. Ví to i distributoři a tak nabízí i nové filmy na DVD, což je pro diváky určitě atraktivnější než třeba staré české filmy,“ řekl ČT tajemník Unie filmových distributorů Jaroslav Pecka.

Kino otevřeli v loňském roce i v Hněvotíně na Olomoucku. „Tady nikdy žádné kino nebylo. Loni jsme založili spolek pro občany, a tak jsme si říkali, že by bylo fajn mít tu i letní kino. Máme jen základní techniku a letos pokračujeme v promítání,“ řekl Petr Niessner, předseda spolku ProVás Hněvotín.

Často zřizují kina i města, od letoška budou filmy zdarma promítat třeba v Mostě. „Začneme v červenci, a když se to uchytí, tak budeme pokračovat i v srpnu. Pořídili jsme si novou velkou obrazovku, takže toho využijeme,“ uvedl Michal Vavroch, který vede oddělení kultury a sportu na mosteckém magistrátu.

Zatímco v 80. letech minulého století byla letní kina běžnou součástí i menších měst, v 90. letech začala ubývat. „Ten fenomén byl pro Čechy typický, do letních kin jezdily i herecké delegace. V devadesátých letech ale začal zájem o venkovní kina klesat a to i díky televizi,“ míní Pecka. Paradoxně právě díky technologii se teď letní kina zase vrací a zájem o ně je. 

Vydáno pod