Slíbili mi, že když dostaneme Oscara, pojedu do Disneylandu, vzpomíná představitel Kolji

Andrej Chalimon: Před dvaceti lety Kolja, dnes moskevský manažer (zdroj: ČT24)

Před dvaceti lety získal český film Kolja nejprestižnější filmovou cenu světa – amerického Oscara za nejlepší zahraniční film. Malého chlapce ztvárnil Andrej Chalimon, který dnes žije v Moskvě. Ve vysílání Studia 6 s ním hovořila Jolka Krásná.

Bylo Vám pět let, když se film Kolja natáčel. Rok poté jste jel na předávání Oscarů. Co si pamatujete z oscarové noci? 

Z ceremonie si pamatuju jenom to, že jsem zpola spal. Viděl jsem velký sál, všichni tleskali a dostali jsme Oscara. 

Andrej Chalimon v ranním vysílání ČT24
Zdroj: ČT24

Jan Svěrák vyprávěl, že jste jediný z celé tvůrčí delegace věděl, že tu cenu dostanete. A jak jste byl během večera unavený, tak jste se prý jen stále ptal: „Tak kdy nám už tu cenu dají, abychom už mohli odejít?“ Pamatujete si na to?

Ano, myslel jsem si, že cenu dostaneme. Jan mi předtím řekl, že když dostaneme Oscara, půjdeme do Disneylandu. To byl můj dětský sen. Na cenu jsem se proto těšil a pak jsme do Disneylandu opravdu jeli.

Shodou okolností si vás pamatuji , protože jsem se na natáčení Kolji tehdy byla podívat. Byl jste veselé, šťastné dítě, které si velmi užívalo pozornost, jíž mu všichni věnovali… Nicméně tam byly také momenty, kdy vám například rozšlápli autíčko, abyste se rozplakal. Nezanechaly ve vás tyto metody nějaké smutné vzpomínky na natáčení? 

Ale ne, mám jenom příjemné vzpomínky. Je třeba si uvědomit, jak vzbudit zájem dítěte, jak obejít jeho psychologii a zaměřit ho zaměřit správným směrem. Na natáčení jsem měl spolupracovníka, kterému se to výborně dařilo.

Pokud si film Kolja pustíte dnes, vybavují se vám i okolnosti natáčení? Vzpomínáte si, kdo kde stál, co se před tím a potom dělo?

Ano, pamatuji si toho hodně, tehdy to bylo dobrodružství a člověk si představuje, kde se natáčel každý závěr. Ty vzpomínky jsou obrovské, i když uplynulo už dvacet let.

Jan Svěrák vás pro roli Kolji našel díky agentuře Nikity Michalkova. Hrál jste pak ještě jako dítě v dalších filmech, byly to snímky spíše ruské, nebo zahraniční?

Nebyla to agentura, ale jeho lidé chodili po školkách a hledali chlapce pro roli Kolji. Pak jsem hrál v ruských filmech i v italském snímku a americkém westernu. Nakonec o mě ale nebyl takový zájem, v Rusku se po roce 2006 začal měnit formát filmu. Točí se sitkomy v ateliérech. A já musel jít někam dál a zvolit si jinou profesi. Zatím.

Pokud jsem se správně dočetla, tak v současnosti podnikáte. Je to pravda? A jaký je váš soukromý život? Jak se žije mladému podnikateli v současné Moskvě?

Prodávám hodiny od různých firem, ale osobní život zatím nemám. Chvílemi přijde, chvílemi odejde, a já pořád hledám tu jednu jedinou. Rád bych ji našel, ale zřejmě mi to zatím není souzeno. Tak se zabývám byznysem. Lidé přicházejí a odcházejí.

Andrej Chalimon: Na Kolju mám jedině dobré vzpomínky (zdroj: ČT24)

Dnes sedmadvacetiletý Andrej Chalimon získal roli ve filmu Jana Svěráka Kolja jako pětiletý chlapec. Za svůj dětský herecký výkon získal v roce 1996 Českého lva, Svěrákův snímek pak před dvaceti lety získal Oscara, když byl vyhlášený nejlepším neanglicky mluveným filmem za rok 1996. Snímek byl uveden ve 43 zemích a v USA měl přes šest set kopií.

Po natáčení Kolji žili Chalimonovi ještě několik let v České republice, před rokem 2000 se ale natrvalo vrátili domů do Moskvy. Dětský herec dostal ještě několik příležitostí; v roce 1998 se tak objevil například ve snímku Nejdřív hudba, pak slova režiséra Fulvio Wetzla, v roce 2005 hrál ve Skleníkovém efektu Valerije Achadova. Později si ale vybral špatného manažera, který mu další role nesehnal.

Andrej se proto už deset let před kameru nepostavil a hlavní role v oscarovém snímku mu v Rusku úspěch nezaručila. Jak ostatně sám uvedl, Kolja se v ruských televizích vysílá jen výjimečně.

Dnes pracuje jako manažer obchodu se švýcarskými hodinkami a protože stále věří, že by se ještě mohl k filmování vrátit, čas od času pokouší štěstí v konkurzech do ruských televizních seriálů. Rád by se také po letech znovu podíval do České republiky a navštívil místa, kde s ním otec a syn Svěrákovi točili jeho slavný film.