Tatrovky nebo Památník Lidice. Muzea dostanou na rozvoj 1,65 miliardy

Podpory se dočkal i depozitární areál Národního technického muzea v Čelákovicích (zdroj: ČT24)

Česká muzea můžou chystat nové expozice, depozitáře nebo zabezpečení. Na podporu muzeí půjde v příštích letech téměř 1,65 miliardy korun, většinu peněz tvoří dotace z evropských fondů. Instituce za ně mohou pořídit třeba restaurátorské práce nebo zpřístupnit další sbírky. Projekty mají být hotové nejpozději do pěti let.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podpoří vybraná muzea v regionech částkou 1,646 miliardy korun. Ze 44 předložených projektů úřad vybral 39, kterým pošle peníze z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Projekty jsou zaměřené zejména na tvorbu nových expozic, stavební obnovu muzeí a budování nových depozitářů.

Nejvíce podpořených projektů se nachází v Jihomoravském kraji

Projekty musí být dokončeny do konce roku 2021, ale většina bude otevřena dříve, uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. „Návštěvníci muzeí a odborníci se tak mohou těšit, že během tří let budou reálně vidět výsledky evropských dotací v krajských a státních muzeích. Muzea v České republice tak budou moci svými novými expozicemi ještě více konkurovat zahraničním muzeím,“ uvedla ministryně.

Nejvíce podpořených projektů, celkem osm, se nachází v Jihomoravském kraji. Jde například o opravu zadního traktu minoritského kláštera ve Znojmě s expozicí lapidária nebo stavební úpravy a obnovu stálé expozice v kyjovském Vlastivědném muzeu.

„Moravskoslezský kraj byl zase nejúspěšnější v celkové sumě podpořených projektů na území kraje, 486 milionů korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj,“ uvedla mluvčí MMR Veronika Vároši. Dotace dostal nejen Moravskoslezský kraj, například projekt Muzeum automobilů Tatra, ale také Muzeum Novojičínska, Slezské zemské muzeum či Národní zemědělské muzeum, které připravuje novou pobočku v Ostravě.

Dalším z podpořených projektů je třeba rozvoj depozitárního areálu Čelákovice Národního technického muzea, kde je umístěn například vůz Gustava Husáka. Auto sovětské výroby z roku 1984 se do sbírek muzea dostalo, když s ním Husákův nástupce Václav Havel odmítl jezdit. Podporu získala také Revitalizace areálu Památníku Lidice.

Letos v srpnu chce MMR vypsat další výzvu na podporu muzeí. Předběžná suma má dosáhnout 900 milionů korun, uvedlo ministerstvo.