Rimbaud a Verlaine prožívají Úplné zatmění v Klicperově divadle

Rimbaud a Verlaine prožívají Úplné zatmění v Klicperově divadle (zdroj: ČT24)

Paul Verlaine měl před sebou kariéru salónního básníka a poklidného rodinného života. Ale jen do doby, než mu do života vtrhl Arthur Rimbaud. Divoký vztah obou básníků popisuje drama Úplné zatmění. V jeho nejslavnějším, filmovém zpracování zářil Leonardo di Caprio. Svou verzi příběhu teď uvádí Klicperovo divadlo v Hradci Králové.

Příběh hry začíná v roce 1871. Bývalému úředníkovi Paulu Verlainovi je 27 let a je poměrně úspěšným salónním poetou a ozdobou společnosti. Je právě rok ženatý, bydlí s mladičkou manželkou Matyldou u jejích rodičů a očekává narození prvního potomka.

Pak ale do jeho života vtrhne Arthur Rimbaud. Nonkonformní rebel, zázračné dítě francouzské poezie, štváč proti měšťácké uniformitě a exaltovaný spratek, který ale dokáže udivovat svým vzděláním a přehledem. A hlavně názorem na život a poezii, v obou na dřeň intenzivní.

Tento svobodný a umíněný duch vůdčí a tvůrčí uhrane o deset let staršího Verlaina natolik, že s ním vstoupí na cestu divokého, svobodného vztahu, plného alkoholu, hádek, porušování hranic a rozrušování smyslů.

Drama Úplné zatmění napsal Christopher Hampton v roce 1967. Divadelní předlohu v polovině 90. let proslavila filmovým zpracováním polská režisérka Agnieszka Hollandová, která do role Rimbauda obsadila Leonarda di Capria. 

V Klicperově divadle ji režírovala Tereza Karpianus, která tam už v minulosti nastudovala představení Absolvent, Srpen v zemi indiánů oceněné Thálií a Kočičí hru. V Úplném zatmění dvě hlavní role ztělesňují Matěj Anděl a Jakub Tvrdík.