Zlaté maliny: Nejhorším filmem roku je dokument Amerika podle Hillary

Zlatou malinu pro nejhorší film loňského roku získal dokument kritizující neúspěšnou uchazečku o Bílý dům Hillary Clintonovou. Snímek s názvem Amerika podle Hillary: Tajná historie Demokratické strany získal čtyři filmové anticeny, stejně jako komiksový snímek Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti. Ocenění Zlatá malina za „nejhorší přínos kinematografii“ se udělují vždy v předvečer předávání filmových Oscarů.

Dokument o Clintonové natočil konzervativní komentátor a autor bestsellerů Dinesh D'Souza, který je zároveň vypravečem snímku. D'Souza získal také cenu pro nejhoršího herce a nejhoršího režiséra (společně s druhým režisérem dokumentu Brucem Schooleyem). Nejhorší herečkou byla vyhlášena Becky Turnerová, která ve filmu ztvárnila Clintonovou.

„Dali jste mi tu cenu, protože jste velice rozčilení, že Trump vyhrál (prezidentské volby). Nevyrovnali jste se s tím a pravděpodobně se s tím nikdy nevyrovnáte,“ reagoval ve videonahrávce D'Souza.

Čtyři z osmi nominací proměnil komiksový snímek Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti. Maliny získal za nejhorší herecký pár/obsazení (Ben Affleck a Henry Cavill), remake, scénář a mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Jesse Eisenberg).

Favorizovaný Zoolander 2, který měl nejvíc nominací (celkem devět, včetně té za nejhorší film), nakonec proměnil jen jednu, a to za nejhorší herečku ve vedlejší roli (Kristen Wiig).

Maliny se udělují v předvečer Oscarů jako jejich protipól. O držitelích cen rozhoduje v internetovém hlasování přibližně tisícovka členů stejnojmenné nadace z 24 zemí světa. Vítězové si většinou ocenění z pochopitelného důvodu nepřevezmou.