Anděla Páně 2 viděl milion diváků. Bude trojka? „Raději žádná než blbá“

Anděla Páně 2 vidělo přes milion diváků (zdroj: ČT24)

Pohádku Anděl Páně 2 viděl v kinech víc než milion diváků. Snímek z koprodukce České televize tak překonal hranici, kterou představitel titulní role Ivan Trojan v nadsázce zmínil jako podmínku pro natočení třetího pokračování. „Anděl Páně 3 bude, když budeme mít dobrý scénář. Jestli dobrý scénář nebude, tak ani milion diváků, ani milion korun, ani milion dolarů mě nepřinutí točit blbost,“ nechce ale zatím nic slibovat režisér Jiří Strach.

„Milion diváků v kinech se nepovedlo za několik dlouhých let, jsem z toho neskutečně šťastný, překvapený, vlastně mám pořád pocit, že jsem v jednom velkém snu. Žánr pohádky je v Čechách takové rodinné stříbro a trefit se do vkusu diváků s novou českou pohádkou, to je skutečně velký zázrak,“ těší režiséra Stracha úspěch, s nímž ho prý ani nenapadlo počítat.

Anděl Páně 2 se od uvedení do kin 1. prosince drží v čele týdenní návštěvnosti. Stačil se stát i nejnavštěvovanějším filmem roku 2016 v českých biografech. Příběh anděla Petronela (Ivan Trojan) a čerta Uriáše (Jiří Dvořák) navazuje na první pohádku Anděl Páně z roku 2005.

Trailer: Anděl Páně 2 (zdroj: ČT24)

Trojce nezavíráme dveře

„Ten pravý Pán Bůh už dvakrát nad námi držel ochrannou ruku, aby to taky nedělal, když mu točíme reklamu, ale potřetí už bych jeho velkorysost nepokoušel,“ prohlásil Strach ještě před uvedením dvojky do kin. Do pokračování od prvního příběhu se spolu s hlavními představiteli pustil až po jedenácti letech.

Čekal na scénář, který by za to stál. Takový napsal až Marek Epstein, který Petronela s Uriášem přivedl zpátky na zem v předvečer svátku svatého Mikuláše. Vypořádat se musí nejen se svými falešnými pozemskými „kolegy“, ale především najít zakutálené jablko poznání.

Na rozdíl od Jiřího Stracha Ivan Trojan možnost třetího Anděla Páně tehdy připustil. „Když přijde milion lidí,“ prohlásil. „Bylo to řečeno jako takový bonmot, protože jsme nikdo ani na vteřinu neuvažoval, že by se to skutečně mohlo stát,“ nenapadlo by režiséra, že bude tato podmínka někdy splněna.

Anděl Páně 3?  V tuto chvíli říkám, i spolu s Jirkou Dvořákem a Ivanem Trojanem: nezavíráme té myšlence dveře, ale rozhodně nebudeme točit za každou cenu a hned.
Jiří Strach

Tvůrci nyní stojí před otázkou, jestli zase oni splní svůj slib a zváží třetí pokračování. „Prosím všechny diváky, netlačte na nás v tuhle chvíli, nespěchejte. Když přijde dobrý nápad, natočíme Anděla Páně 3, ale když dobrý nápad nepřijde, hrozně neradi bychom dvěma dobrým filmům podrazili nohy nějakou blbou trojkou. To bych opravdu nechtěl,“ žádá Jiří Strach.