Anděl Páně 2 představil trailer. Bude i třetí? Přijde-li milion diváků

První trailer: Anděl Páně 2 (zdroj: ČT24)

Po jedenácti letech se vrací Anděl Páně. „Prostě jsme nechtěli natočit nějakou rychlokvašku, nechtěl bych podrazit Andělu Páně nohy blbou dvojkou jen proto, abych se svezl na úspěchu jedničky,“ vysvětlil Jiří Strach, proč s pokračováním oblíbené zimní pohádky tak dlouho otálel. Scénář Marka Epsteina se ale líbil tvůrcům i hercům. Jestli se bude líbit divákům, napoví první trailer.

Anděla Petronela (Ivan Trojan) a čerta Uriáše (Jiří Dvořák) přivede tentokrát mezi obyčejné smrtelníky ztracené jablko ze stromu poznání. „Byl by průšvih, kdyby si do něj někdo kousnul, to by pak věděl všechno, co pánbůh. Ten proto pošle na zem zásahové komando čerta a anděla, aby jablko přinesli zpátky. A to na svatého Mikuláše, kdy je na zemi spousta falešných čertů i andělů, takže mezi ně zapadnou,“ prozradil základní zápletku Jiří Strach.

Petronel a Uriáš se budou muset vypořádat s pozemským Mikulášem a andělem, v podání Stanislava Majera a Marka Taclíka, kteří mikulášský čas chápou jako dobrou dobu na přilepšenou do vlastní kapsy. A také se seznámí s malou Anežkou (Anna Čtvrtníčková, její otec Petr Čtvrtníček si zahrál sv. Petra), dcerou chudé vdovy (Vica Kerekes). „Co se odehraje potom, jestli na chvíli zapomenou, že jsou anděly a čerty, obzvlášť když vidí krásnou holku, to už prozrazovat nebudu,“ dodal Strach.

Jiří Dvořák, Anna Čtvrtníčková, Vica Kerekes, Ivan Trojan
Zdroj: Pavla Černá/ČT

„Největší teologická výhrada, která se objevuje, je, co dělá čert v nebi,“ říká s nadsázkou režisér. S nadsázkou je prý pohádka taky natočena, nechybí v ní podle jeho slov spousta nebeského humoru.

Pokračování? Nebudu Pána Boha pokoušet

Do kin vstoupí Anděl Páně podruhé 1. prosince tohoto roku. I kdyby si pokračování vedlo dobře, se třetím příběhem tvůrci nepočítají. „Ten pravý Pán Bůh už dvakrát nad námi držel ochrannou ruku, aby to taky nedělal, když mu točíme reklamu, ale potřetí už bych jeho velkorysost nepokoušel,“ vysvětlil Strach. Ivan Trojan by prý ale pokračování zvážil. „Když přijde milion lidí,“ má ovšem podmínku.

Tvůrci a herci představili Anděla Páně 2 také při besedě v Domě ČT na karlovarském festivalu. Podívejte se na záznam, kde se mimo jiné dozvíte, co všechno v pohádce mělo být, ale není:

ZÁZNAM: Beseda k pohádce Anděl Páně 2 (zdroj: ČT24)