Pouliční knihovna je otevřena 24 hodin denně, 7 dní v týdnu

Praha - Jít si půjčit knížku kdykoli a zadarmo? Ve světě běžná a oblíbená služba pouličních knihoven je k mání poprvé i v Praze, konkrétně na náměstí Svobody v Dejvicích. Řádné fungování závisí na odpovědném přístupu čtenářů.

Připomíná skříň, ledničku nebo trafiku. Pouliční knihovna je otevřena 24 hodin denně sedm dní v týdnu, bez průkazky a poplatků, formou samoobsluhy. Knihy do ní věnují sami čtenáři. Podobné knihovny jsou dobřé známé ve Spojených státech amerických nebo v Německu. Pražské Dejvice se údajně inspirovaly v bavorském Bayreuthu.

„Je to trochu legrace, je to něco jiného než normální knihovna. Třeba to děti přinutí k tomu, že půjdou, otevřou dveře, najdou si dětskou knížku a budou číst,“ říká starostka Prahy 6 Marie Kousalíková (ODS).

Nápad se zamlouvá i Městské knihovně v Praze, která registruje bezmála 200 tisíc aktivních čtenářů a loni půjčila sedm milionů knih. Nově otevřela většinu poboček i v pondělí. Pouliční knihovnu vítá jako dobrý doplněk. „Spousta čtenářů bude nadšena z historických fondů, co mají lidé doma,“ myslí si Zuzana Kopencová, náměstkyně ředitele Městské knihovny.