Pražskému výběru už je zas hej

Praha – Pamatujete na novou vlnu (tzv. new wave) české hudební scény 80. let? Pokud ano, kapela Pražský výběr vás nemohla minout. Legendární formace letos po čase ožívá a v původní sestavě chystá comebackové turné či reedici alba Výběr.

Pětice muzikantů se zastaví hned ve čtyřech českých městech. Pomyslnou startovní vlaječku odmávnou pánové 9. listopadu v Praze, aby 13. listopadu směle pokračovali do Ostravy a 21. do Brna. Do finální cílové rovinky „doběhnou“ 24. listopadu v Pardubicích. 

Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Vilém Čok, Klaudius Kryšpín i Jiří Hrubeš se na reunionu dohodli krátce po setkání na pohřbu společného kamaráda Václava Havla. Ten sice kdysi prohlásil, že se snáz smíří Židé s Palestinci než Pražský výběr, ale stalo se. Pavlíček a Kocáb si dali schůzku v Divadle Na Zábradlí, slovo dalo slovo a už jsou zase zpět na scéně.  

Sestava by koncertům ráda zachovala původní ráz. Nepůjde tedy o honosnou show, hlavním předmětem bude muzika. Pražský výběr si ostatně na obdobná „cingrlátka“ kolem nepotrpěl, vždy hráli v prostředí i v oblečení, v jakém se cítili pohodlně. Fanoušci tedy mohou oprášit své hlasivky a připravit se na to, že si zanedlouho zase zazpívají Zubatou, Pražáky nebo Václavák. 

Pražský výběr založil v roce 1976 Michael Kocáb jako odnož Pražského Big Bandu. Po příchodu Michala Pavlíčka změnila parta styl a stala se jednou z nejznámějších představitelů hudebního stylu nové vlny. V 80. letech neměla formace povolení vystupovat. Straka v hrsti, Selection nebo Pražákům těm je tu hej však i navzdory tomu dokázaly přežít a právem patří mezi signifikantní nahrávky své doby. Výběr se v roce 2006 rozešel kvůli neshodám a následoval vznik skupiny Pražský výběr II, jež koncertovala po tři roky a nyní zaniká.