O poklad památek UNESCO. Znáte všechny moravské a české skvosty?

Lednicko-valtický areál letos oslavil dvacet let na seznamu UNESCO, kam se v roce 1996 dostal jako šestá česká památka. Vedle lichtenštejnského areálu ale pod globální ochrannou známkou nalezneme i kroměřížský zámek se zahradami nebo historická centra Prahy a Českého Krumlova. Co všechno o chráněných českých památkách víme a nevíme? Otestujte se:

Na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO je od roku 1992 město, kterému se někdy přezdívá „Moravské Benátky“. Které to je?

Jedním z dvanácti tuzemských divů zapsaných na prestižní seznam je i historické centrum Prahy, včetně Karlova mostu. Jak se nazýval původně? A jak se jmenoval most, který na jeho místě stál do 14. století?

Dalším historickým centrem zapsaným na Seznamu UNESCO je Český Krumlov, postavený nad meandry horního toku Vltavy. Kolik mostů v rožmberském městě najdeme?

Dovede odhadnout, co je nejcennější exponát českokrumlovského zámku?

Vedle Krumlova se mohou jižní Čechy pochlubit i dalším zápisem, tentokrát díky unikátně zachovalému rázu lidové, vesnické architektury. Kam za selským barokem vyrazit?

Holašovice
Zdroj: ČT24/CzechTourism

Od roku 1994 najdeme na seznamu UNESCO i poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. Symbolika jakého čísla je zakomponovaná v kostele?

Kutná Hora patří díky svému zápisu mezi nejnavštěvovanější památky Česka a hojně sem vyrážejí i zahraniční turisté, protože od Prahy není daleko. Za svou krásu město vděčí bohatství, jež vzešlo ze zdejší těžby. O jaký kov šlo?

Lednicko-valtický areál letos oslavil dvacet let na seznamu Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Kolik schodů na horní ochoz musí vyšlapat návštěvník minaretu? 55, 187 nebo 302?

Na seznamu Světového kulturního a přírodního dědictví je zapsán i kroměřížský arcibiskupský zámek se zahradami a chlubí se raritní kolekcí mincí. Dovede odhadnout, jak velká je?

Otázka, která prověří znalosti ze školních lavic. Který slavný hudební skladatel se narodil na zámku v Litomyšli, jenž byl zapsán na seznam UNESCO v roce 1999?

Zámek Litomyšl
Zdroj: Archiv Smetanova Litomyšl

Do morového Sloupu nejsvětější Trojice v Olomouci je vsazena pozlacená replika předmětu, který souvisí s armádou. Který to je?

Fotokomora a prádelna – kterou z těchto místností byste (ne)našli ve Vile Tugendhat, postavené v Brně v letech 1929–1930?

Kolik židovských památek mimo Izrael je zapsáno v seznamu UNESCO?

Od roku 2001 vyhlásilo UNESCO ochranu i nehmotného kulturního dědictví. Která česká tradice na tomto seznamu zapsaná není? Jízda králů, tradiční česká zabijačka nebo sokolnictví?