Iva Bittová vyzpívá Bartókovu folklórní žeň od Valašska až po Prahu

Slovenské lidové písně, které před necelým stoletím sesbíral maďarský hudební skladatel Béla Bartók, zazní na českých pódiích v intepretaci zpěvačky a houslistky Ivy Bittové. Čelná představitelka tuzemské alternativní hudební scény Bartókovy Slovenské spevy před nedávnem představila na nové desce, nyní s nimi vystoupí ve valašské Zašové, v Ostravě, Hradci Králové, Praze a Brně.

O sérii koncertů, které se uskuteční mezi 24. a 28. listopadem, informovala Jitka Volková z agentury SMART Communication. V prosinci bude turné pokračovat také na Slovensku a zpěvačku a houslistku, jež má sama podunajské kořeny, bude celou dobu doprovázet slovenský ansámbl Mucha Kvartet.

Slovenské ruce navíc stojí i za Bartókovou aranží; pro hlas české zpěvačky je připravil slovenský skladatel Vladimír Godár a posluchači je mohli poprvé vyslechnout letos na jaře, když na trh zamířilo v pořadí už pětatřicáté album v Bittové diskografii.

Návrat ke sběrům moderny

Čtyřiačtyřicet vybraných nápěvů, které na desce Slovenské spevy zaznívají, zahrnuje radostné i teskné písně a ve všech se spojuje živelnost svěžích lidových melodií, pěveckého podání a instrumentálního doprovodu.

Pro Bittovou navíc nešlo o první setkání s folklórním sběrem modernistického hudebního skladatele; už před Bartókem interpretovala také Janáčkovu sbírku Moravské lidové poesie v písních. Již tehdy se na desce podílel také zmiňovaný Godár, který party pro klavír přepsal pro smyčcové kvarteto. 

Iva Bittová začínala jako filmová a divadelní herečka, spojená zejména s brněnským divadlem Husa na provázku. Později se začala intenzivně věnovat hře na housle a zpěvu a záhy se etablovala na alternativní, jazzové a world music scéně jako jedna z nejoriginálnějších umělkyň. Vedle sólových projektů Bittová spolupracovala s množstvím špičkových hudebníků a těles, mezi jinými s Billem Frisellem, Bobbym McFerrinem, Marcem Ribotem, Georgem Mrazem, Barbarou Marií Willi, Škampovým kvartetem, Calder Quartetem či předním americkým experimentálním souborem Bang on a Can All-Stars.

Iva Bittová
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK