Zdenek Seydl zatloukal do knih ilustrace jako hřebíky

Poprvé vychází monografie knižního ilustrátora a grafika Zdenka Seydla. Kniha zachycuje neobvykle rozsáhlé dílo autora, který si v dobách státního dozoru nad literaturou vyvzdoroval originální výtvarný jazyk. Seydl dodnes udivuje svou pracovitostí a rozsahem.

Publikaci nazvanou prostě Zdenek Seydl a knihy vydal Archiv výtvarného umění při příležitosti stého výročí narození autora. Objemná monografie představuje jeho rozmanitou a ojedinělou práci především v oblasti grafické a typografické činnosti.

Jako hřebík do prkna

Zdenek Seydl (1916 až 1978) patřil k nejvšestrannějším a nejpilnějším českým výtvarníkům. Jeho práce měla neobyčejný záběr, věnoval se různým grafickým technikám, kresbě, malbě, ilustraci nebo designu. Kromě prací kreslířských, grafických a malířských má na svém kontě desítky plakátů, ex libris, scénografií i návrhů divadelních kostýmů.

Publikace představuje dílo Zdenka Seydla (zdroj: ČT24)

Sám vyznával jednoduchost. „Ilustrace musí být tak pravdivá a tak velice upřímná, jako kdyby se zatloukl hřebík do prkna,“ prohlásil Seydl roku 1976 pro Československý filmový týdeník.

Působil jako výtvarný redaktor v nakladatelství Československý spisovatel, kde po tři desetiletí dával výtvarnou koncepci několika edicím. Navrhl a graficky upravil stovky titulů a vytvořil na první pohled známou tvář řady knižnic, třeba Život kolem nás nebo Spirála.

Stále na repertoáru

Seydl se původně vyučil sazečem, v letech 1936 až 1941 studoval na Uměleckoprůmyslové škole v ateliéru kreslení a monumentální malby Františka Kysely. V této době se zúčastňoval Salónů v divadle E. F. Buriana a výstav skupiny Sedm v říjnu, jejímž byl zakládajícím členem. Důležitým impulsem byl pro Seydla také kontakt se členy Skupiny 42.

Dlouhá léta tvořil pro divadlo. S Národním divadlem spolupracoval od roku 1957. Za soubor kostýmů ke Stravinského baletu Petruška získal na Pražském quadriennale 1967 stříbrnou medaili. Jeho poslední prací pro Národní divadlo byly kostýmy k inscenaci Laterny magiky Kouzelný cirkus z roku 1977, která je stále s úspěchem na repertoáru.