David Černý posílá na olympiádu sto párů Zátopkových nohou

David Černý chce dovézt na olympiádu Zátopkovy nohy (zdroj: ČT24)

Legendární běžec Emil Zátopek provází Český olympijský tým v průběhu celého roku – na výstavě komiksu nebo při křtu knihy Dany Zátopkové. Prostřednictvím pohyblivé instalace Davida Černého s ním bude i na letošní olympiádě v Riu de Janeiro. Pro ni výtvarník vytvořil sto párů nohou Emila Zátopka.

Zátopkovy nohy v Černého instalaci neustávají v běhu, podle umělce je žene štěpení jádra uranu. „Tak zvláštně běhal, nohy na něm byly zvláštní a ruce měl vždycky stažené,“ rozhodl se pro objekt použít typický pohyb legendárního běžce.  

Nohy by chtěl Černý instalovat během olympiády přímo v ulicích Ria, uskutečnění nápadu zatím brání úřady. „David má takovou myšlenku, že by udělal instalace na Copacabaně, blízko sportovišť a tak dále,“ upřesnil předseda Českého olympijského výboru. 

Klikující double-decker Davida Černého
Zdroj: ČT/Ondřej Nováček

Černý na sebe upozornil už při Hrách v Londýně  v roce 2012, kam dovezl cvičící autobus – typický londýnský double decker na plechových pažích v pravidelných intervalech dělal kliky. Zátopkovy nohy jsou už nyní k vidění na stropě pražského obchodního domu Quadrio a měly by být také součástí olympijského parku na Lipně.