Elvis Nixonovi snědl bonbony. A co na to prezident?

Elvis a Nixon ve filmu (zdroj: ČT24)

Jak asi vypadala přísně soukromá schůzka dvou významných mužů své doby – prezidenta Richarda Nixona a Elvise Presleyho? Na tuto otázku odpovídá režisérka Liza Johnsonová v komedii Elvis & Nixon.

V americkém Národním archivu je uložen jediný dokument, který ze schůzky Nixona a Presleyho vzešel – fotografie, na níž si oba muži třesou pravicí. Zbytek si trojice scenáristů (Cary Elwes, Joey Sagal a Hanala Sagalová) musela víceméně domyslet. 

Elvis do Bílého domu přichází nedlouho před Štědrým dnem roku 1970. U vstupní brány odevzdává všechny své kolty, a když nakráčí do Oválné pracovny, po prezidentovi mimo jiné chce, aby ho jmenoval šéfem úřadu pro narkotika a nebezpečné drogy. Zrovna v době, kdy Nixonovi poradci hledají způsob, jak zvýšit prezidentovu popularitu. 

Kevin Spacey opět v Bílém domě

Nixona ztvárnil Kevin Spacey, který už zná Bílý dům jako své boty díky seriálu Dům z karet, v němž představuje bezskrupulózní hlavu Spojených států. „Bylo zajímavé hrát Nixona, který už byl veřejně známou osobou, v onu chvíli ale mohl být sám sebou,“ podotkl Spacey. 

Elvis & Nixon, 2016, Režie: Liza Johnson
Zdroj: Blecker Street Media

Krále rokenrolu hraje Michael Shannon, s rolí mu pomohl Presleyho přítel Jerry Schilling.  „Prošel jsem celé Elvisovo dětství. Nakonec jsem získal pocit, že vím, kdo vlastně Elvis byl předtím, než se stal Elvisem. A tam jsem začal,“ prozradil o natáčení zpěvákův herecký představitel.

Schůzka dvou vlivných mužů své doby měla velkou odezvu ve společnosti a zvýšila popularitu jak Presleyho, tak Nixona. Co se na ní přesně dělo, se čeští diváci zatím nedozví – českého distributora komediální snímek ještě nemá. V premiéře ho vidělo 18. dubna publikum na filmovém festivalu Tribeca v New Yorku.