Na Madonu z Veveří se v Brně stojí fronty

Madona z Veveří je od středy k vidění v Diecézním muzeu v Brně. Národní galerie ji na základě soudního rozhodnutí musela vrátit farnosti Veverská Bítýška, která pak rozhodla o umístění vzácného gotického díla v muzeu na petrovském návrší u brněnské katedrály. ;crop;Zájem o obraz je veliký, ředitel muzea před prohlídkou doporučuje zajistit rezervaci.

Madona je v Brně od minulého týdne, dosud ale muzeum zůstávalo uzavřené kvůli instalaci obrazu. Pracovníci muzea zároveň prováděli i další úpravy v trvalé expozici Vita Christi, která sleduje život Ježíše Krista prostřednictvím uměleckých děl z kostelů a far brněnské diecéze. 

Muzeum zůstane do konce dubna otevřené denně od 10 do 17 hodin, a to kvůli zájmu návštěvníků o Madonu z Veveří. Jen na úterní uzavřené vernisáži bylo přítomno na sto padesát lidí. Výjimku z provozní doby přinesou Velikonoce. Na Velký pátek bude otevřeno pouze do 14:30, pak se lidé do muzea znovu podívají až po svátcích.

Jako Karlův most pro Pražany

Jako první si obraz prohlédli tamní školáci. Symboliku i umělecké ztvárnění obrazu přiblížil dětem farář Marek Hlávka. Dozvěděly se třeba to, že Panna Marie má účes jako francouzská šlechtična a Ježíšek chrání svou dlaní malého stehlíka. Ředitel základní školy Pavel Vacek chce, aby obraz alespoň jednou viděl každý absolvent.

Na Madonu z Veveří se v muzeu tvoří fronty
Zdroj: ČTK

Obraz původně visel v malém farním kostelíku u hradu Veveří, teprve ve 20. století se dostal do držení státu. „Je to opravdu krásný obraz, naše farnost a obec je vděčná za to, že se vrátil a můžeme se na něj kdykoliv přijít podívat,“ pronesla patnáctiletá studentka. „Pro nás to je něco jako pro Pražáky Karlův most,“ doplnil její spolužák.

Diecézní muzeum umístilo Madonu z Veveří do výklenku, kde má podle pracovníků ideální podmínky z hlediska vlhkosti vzduchu, teploty i bezpečnosti. Ředitel bítýšské školy vyjádřil naději, že by se obraz v budoucnu mohl objevit přímo v obci, třeba při pouti. Prohlédli by si jej tam i lidé, kteří do Brna příliš často nejezdí.