Ostrava bude slavit Shakespearovo znovuzrození celý rok

Kulturní svět si v dubnu připomene čtyři sta let od smrti Williama Shakespeara. Ostrava se k oslavám připojí celoročním projektem Shakespeare Ostrava 2016. Hlavním pořadatelem představení, koncertů, přednášek, seminářů či workshopů je Národní divadlo moravskoslezské a centrum Cooltour. Zapojí se však i další divadla, divadelní i hudební festivaly, muzeum, konzervatoř nebo Ostravská univerzita.

Ostravský shakespearovský rok zahájila přednáška předního překladatele Williama Shakespeara do češtiny Martina Hilského v Divadle Antonína Dvořáka. „Pro mne to letošní výročí neznamená výročí smrti, ale narození, protože Shakespeare se podruhé narodil, když zemřel,“ řekl Hilský, který přeložil kompletní dílo nesmrtelného dramatika, který se narodil roku 1564 v anglickém Stratfordu nad Avonou.

K hlavním iniciátorům ostravského projektu patří ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil. „Shakespearovo dílo je nesmírně inspirativní nejen pro divadlo činoherní, ale i pro operu, balet. A autor se dotýká také filozofie nebo třeba sociologie,“ řekl Nekvasil.

Ostrava si bude připomínat Shakespeara celý rok

Národní divadlo moravskoslezské nastudovalo od roku 1920 šedesát shakespearovských představení. K letošním oslavám připravilo další inscenace. „Činohra uvede Veselé paničky windsorské, opera chystá premiéru Hamleta od skladatele Ambroise Thomase, baletní soubor uvede Sen noci svatojánské, opereta nastuduje muzikál Kiss me Kate podle Shakespearovy komedie Zkrocení zlé ženy,“ vyjmenoval Nekvasil. 

Významnému výročí přizpůsobili dramaturgii i pořadatelé tradičních Letních shakespearovských slavností, kteří chystají premiéru Hamleta. Jeho již tradiční doprovodný festival Shakespeare Off  bude mít také speciální dramaturgii. „Zaměříme se na neotřelé zahraniční soubory, monodramata, připravujeme různé workshopy, které se budou týkat shakespearovské tématiky,“ uvedl ředitel centra Cooltour Andrej Hrmečko.