„Killed by Death“. Zemřel frontman Motörhead Lemmy Kilmister

Zemřel Lemmy Kilmister (zdroj: ČT24)

Klid budu mít jedině, až mě zabije smrt, zpíval ve skladbě Killed by Death v roce 1984 Lemmy Kilmister. Frontman kapely Motörhead žil život naplno a skončil ho také v plné jízdě - zemřel ve věku sedmdesáti let, pár dní poté, co se dozvěděl, že má agresivní formu rakoviny.

Baskytarista a zpěvák Kilmister založil skupinu Motörhead v roce 1975. Letos v červenci tato skupina vystoupila na festivalu Rock for People Europe v Plzni. Další koncert v Česku pak plánovala v rámci celoevropského turné na 18. února 2016 v Praze.

V 60. letech působil jako kytarista v mnoha méně či více známých kapelách, například Rainmakers a Motown Sect. V roce 1967 pracoval jako technik pro legendárního amerického kytaristu Jimiho Hendrixe. V roce 1971 se jako baskytarista přidal k rockové skupině Hawkwind.

Jenže v roce 1975 byl ze skupiny vyhozen kvůli drogám a založil skupinu Motörhead. Ta vydala 20 alb a je označována za jednoho z průkopníků heavy metalu, přestože Lemmy vždy rád tvrdil, že hraje „jen rokenrol“. K desítkám hitů patří především Ace of Spades ze stejnojmenného alba z roku 1980.

Kilmister proslul také svým bouřlivým životním stylem, věrný heslu „sex, drogy a rokenrol“. „Pusťte si nahlas Motörhead, dejte si pár panáku a oslavte život, který on sám tak impulsivně oslavoval,“ vyzvala koneckonců truchlící fanoušky i jeho kapela, pro kterou prý smrt Lemmyho možná také znamená konec.

Čeští fanoušci zavzpomínají filmem

Tři roky bouřlivého života osobitého baskytaristy zachytil o americký snímek Lemmy z roku 2010. Česká kina jeho uvedením připomenou Lemmyho Kilmistera od 14. ledna příštího roku. 

Zpráva o jeho nenadálé smrti vyvolala smutek jeho početných fanoušků po celém světě a kolegů rockerů. „Ztratil jsem jednoho z nejlepších přátel," prohlásil Ozzy Osbourne. „Byl naprosto unikátní," řekl kytarista Queen Brian May. „Slova o Lemmym nikdy nebudou dostatečná, tak jen říkáme: Sbohem lorde Lemmy, díky za hudbu a koncerty," uvedla v prohlášení skupina Judas Priest.

Pro fanoušky kapely tak jde v krátkém sledu o druhou špatnou zprávu, v listopadu totiž zemřel původní bubeník Motörhead Phil Taylor. Také on byl nemocný, bylo mu 61 let.