Britská zpěvačka M.I.A. chce pro uprchlíky bořit Hranice

Britská zpěvačka M.I.A. bojuje za solidaritu s uprchlíky (zdroj: ČT24)

Sama byla uprchlíkem, teď o jejich osudu zpívá v písni Hranice (Border). Řeč je o britské zpěvačce tamilského původu s uměleckým jménem M.I.A. Monumentální uprchlické scény si v klipu režírovala sama. Podle mnohých hudebních expertů jde o jasnou kritiku přístupu k běžencům, kteří v posledních měsících prchají z Blízkého východu do Evropy.

Kontroverzní klip, ve kterém rezonuje jedno z nejsilnějších témat dneška, vyvolal stejně rozporuplné reakce. Sama zpěvačka, která je podle časopisu Rolling Stones jednou ze sta umělců, kteří nejvíce hudebně definovali 21. století, ke kritice přistupuje otevřeně.

„Nevadí mi extrémní skupiny těch, co mě milují, a pak skupiny těch, co mě nenávidí, pokud to vyvolává nějaký dialog,“ říká M.I.A.

Zpěvačka, jejíž skutečné jméno je Mathangi, svou úspěšnou kariéru vybudovala právě na angažované hudbě. Od boje za zelenější planetu až k rovnoprávnosti.

Sama zažila uprchlickou cestu do Evropy, a to v devíti letech, kdy její rodina kvůli tamilskému aktivismu musela uprchnout ze Srí Lanky. Odešla do Londýna. Skladba Borders se objeví na nadcházejícím LP s názvem Matahdatah.