Dohráno. Mandlovou a Baarovou spojil casting na popravu

Novinka pražského Švandova divadla svedla do jedné cely pankrácké věznice Lídu Baarovou a Adinu Mandlovou. Fikce s podtitulem „casting na popravu“ spojuje skutečné osudy dvou prvorepublikových a protektorátních filmových hvězd, které obviněné z kolaborace padají z výsluní až na úplné dno.

Hru Pankrác '45 napsala dramaturgyně Švandova divadla Martina Kinská pro „dámskou šatnu“ smíchovské scény, inscenace je pro ni zároveň režisérským debutem. 

„Myslím, že Lída Baarová byla velmi silná žena a že přesně věděla, co dělá,“ domnívá se její herecká představitelka Réka Derzsi. Na první pohled naivní Baarová, označovaná za milenku nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelse, se v jedné cele střetává s životem protřelou kolegyní Adinou Mandlovou.  

Baarová a Mandlová na Pankráci (zdroj: ČT24)

Zatímco ony dvě během války usilovaly o kariéru a slávu, jejich spoluvězenkyně bojovaly o život svůj nebo svých blízkých. „Ale tím, že jsou všechny z něčeho obviněné a všechny jsou zavřené, se tenhle rozdíl pak v podstatě smazává,“ podotkla představitelka Adiny Mandlové Klára Cibulková. 

Na konci léta 1945, v době zatýkání nacistických zločinců, ale také honby na skutečné nebo jen údajné spolupracovníky Němců, se ve vězeňském mundúru ocitne také půvabná Hana Krupková, spolupracovnice parašutistů a později i gestapa, Židovka Julie, která přežila Osvětim, a neznámá tajemná žena. Ve hře je ztvárňují Eva Josefíková, Andrea Buršová a Bohdana Pavlíková.

Pankrác '45 (Švandovo divadlo)
Zdroj: Švandovo divadlo/Ivo Dvořák

Všech pět žen skutečně existovalo a všech pět s velkou pravděpodobností podle tvůrců bylo vězněno mezi květnem 1945 a prosincem 1946 na Pankráci. Fikce je ale svedla do jedné cely. Na svůj osud budou v komorním studiu Švandova divadla poprvé čekat 6. a 7. listopadu.