Už je tu Za(s)z! Francouzská zpěvačka má Česku pořád co říct

Podle hlasu vysloužilá černošská jazzmanka, podle energie a nadšení děcko v nejlepším věku – taková je francouzská zpěvačka Zaz. Bez České republiky to moc dlouho nevydržela a po dvou loňských vystoupeních se letos vrací na místo činu. A zase dvakrát. Šansoniérka vystoupí 29. listopadu v pražském karlínském Fóru a 1. prosince v Ostrava Aréně. Proč u toho být?

V roce 2014 tleskalo pětatřicetileté Isabelle Geffroy na 40 tisíc fanoušků festivalu Colours of Ostrava. Aby to nebylo ostatním městům líto, potěšila je zpěvačka svou návštěvou o pár měsíců později. Pokladny v Praze i v Brně vyvěsily cedulku vyprodáno ještě daleko před samotnou show.

V zimě se Zaz vrací v rámci turné na podporu poslední desky coverů Paris. Pomocí této desky se snaží oživit písně starých francouzských interpretů. Povedlo se jí to na výbornou – deska sklidila pochvalné recenze dokonce od nemilosrdných milovníků klasiky. Nespoutané rodačce z Tours se na třináctistopové nahrávce podařilo vykouzlit starou atmosféru pařížských postraních uliček a důstojně uctít odkaz domácím jazzovým a bluesovým ikonám. Sama Zaz si kdysi v Paříži vydělávala v kabaretu vystupováním pět hodin denně, každý den v týdnu.

Majitelka sytého hlasu je známá svou pódiovou živelností. Publikum utáhne nejen na bezchybný zpěv, ale právě na otevřenost, s jakou promlouvá (i když z papíru) s publikem v jeho mateřštině. Její charakter dokresluje i historka, podle níž si ve finanční nouzi stoupla na Montmartre, kde se svými muzikanty okouzlovala chodce pouličním vystoupením.

„Zaz je opravdu renesanční umělkyně, která je jako doma v mnoha hudebních stylech. Pohybuje se od jazzu k bluesu, od francouzských písniček po africké, andaluské, brazilské a latinskoamerické žánry, ve všech s radostí a poetickým nadšením,“ říkají pořadatelé. Ačkoliv někdo může namítnout, že umělkyně jezdí do Česka moc často, a proto je okoukaná, díky výše zmíněným kvalitám se to nemůže stát.