Vynález zkázy zasáhne internet, v Česku i v zahraničí

Čas Vynálezu zkázy žádnou zkázu nepřinesl. Snímek Karla Zemana z roku 1958 se dočkal digitálního restaurování a v nové podobě byl v obnovené premiéře promítnut na letošním festivalu v Karlových Varech. Koncem srpna jej Projekt 100 uvedl do vybraných českých kin. Nyní je dostupný i na internetu.

Šance vidět opravenou a vyčištěnou verzi v kinech je poměrně omezená, film se hraje pouze v takzvaných jednosálových kinech. Oficiální distribuce na internetu žádná omezení ale nemá. „Doufáme, že tuhle klasiku a dost možná nejúspěšnější český film vůbec přiblíží digitální distribuce nové generaci diváků u nás i za hranicemi,“ přeje si šéf on-line distribuce Bontonfilmu Ondřej Kulhánek.

Fantasticko-dobrodružný trikový snímek je dostupný na všech českých internetových videopůjčovnách i jednorázově bez nutnosti předplatného, od září pak bude k dispozici také v obchodě iTunes.  Nejprve v Česku a na Slovensku, během podzimu budou moci Vynález zkázy s anglickými titulky zhlédnout i zájemci ve Velké Británii, USA, Jižní Africe nebo Austrálii. „Následovat budou i další jazykové verze a distribuce v Asii, například v Koreji, Číně či Japonsku,“ prozradil Kulhánek.

Trailer: Vynález zkázy (zdroj: ČT24)

Souběžně s Vynálezem zkázy je na internet uveden i nový dokument Filmový dobrodruh Karel Zeman, v němž se k obdivu k filmům českého animátora přiznávají i Tim Burton nebo Terry Gilliam.