Víc hlav víc ví. A obzvlášť v Archikultuře

Architektury není nikdy dost, říká Mezinárodní festival architektury, designu a umění Archikultura 2015, a právě proto v sálech Domu umění při Galerii výtvarného umění Ostrava nabídne celkem tři výstavy. Nahlédnout do svých prací nechají Alfred Neumann, nizozemská kancelář NL Architects nebo Japonec Masaharu Takasaki. To vše bude návštěvníkům k dispozici do 7. června.

Architektury není nikdy dost (zdroj: ČT24)

Cílem celé akce, za níž stojí sdružení Kabinet architektury, je přiblížit veřejnosti moderní a současnou architekturu prostřednictvím výstav, projekcí filmů, besed a přednášek i živých exkurzí. Jednotlivé projekty festivalu se proto konají také na dalších místech. 

Největší pozornost bude letos věnovaná expozici Alfreda Neumanna s názvem Architektura zmocňující se prostoru. Celou výstavu o životě a díle vídeňského rodáka s československými kořeny připravovaly mezinárodní týmy z Evropy, USA i Izraele celé dva roky. „Nebýt složité doby, v níž žil a tvořil, proslul by zřejmě Alfred Neumann již dávno jako nejslavnější český tvůrce a teoretik moderní architektury,“ tvrdí jeden z autorů Tadeáš Goryczka.

Jde vůbec o první realizovanou výstavu o díle Neumanna, který se v roce 1900 narodil ve Vídni, studoval v Brně, celosvětově se proslavil v Izraeli a v roce 1968 zemřel v Kanadě.

V ostravské galerii jsou zbudovány čtyři prostorové modely podle Neumannových nejproslulejších projektů v takovém měřítku, aby jimi návštěvníci mohli procházet. Výstavu doplňuje Neumannova osobní korespondence, fotografie, malby a skici.

Další architektonická výstava v Domě umění už mapuje trendy zcela současné. Představí totiž některé návrhy nizozemské kanceláře NL Architects, která navrhla i architektonické a urbanistické řešení území Černé louky v Ostravě. Zájemci uvidí tento návrh, který počítal s kombinací bujné vegetace s reálnou zástavbou.

Dílo Masaharu Takasakiho
Zdroj: ČT24/Kabinet architektury

Ze současnosti neodbočí ani poslední výstava, tentokrát v pojetí soudobého japonského autora Masaharu Takasakiho. Toho zaměstnává hlavně obnova oblastí Japonska, které byly těžce poškozeny při zemětřesení, tsunami a jaderné havárii.