Vánoce na vsi letos nabízejí čerstvé i sto let staré cukroví

Praha - V době, kdy rodinné předvánoční víkendy v hypermarketech zřejmě už definitivně vytlačily tiché adventní rozjímání a kdy klasické české ježíškovské Vánoce téměř bez boje vyklízejí pole Santovi s cocacolovým sobím spřežením, který se z výloh přihlouple usmívá už bezmála od října, působí jako pohlazení letošní vánoční výstava v botanické zahradě v Praze Na Slupi. Vedle klasické české vánoční atmosféry let minulých a úctyhodného množství 4000 exponátů nabídne třeba přehlídku perníků od padesátky perníkářek nebo živé stromky s originálními lidovými vánočními ozdobami.

Tradiční vánoční výstava Petra Herynka letos pod názvem Vánoce na vsi představí i vyhodnocená díla celostátní soutěže o nejlepší vánoční cukroví - pečená i nepečená a dokonce i pletená, po nichž se zaručeně netloustne.

Většina exponátů je vyrobena právě pro tuto výstavu a jsou představeny vůbec poprvé - jako například ozdoby ze sítiny. Jsou tu i předměty zapůjčené ze soukromých sbírek a muzeí, mimo jiné třeba sněhové vánoční pečivo ozdobené malými obrázky, které o mnoho let přežilo svého tvůrce, uměleckého cukráře z Vysokého nad Jizerou: mlsounům odolává už sto let.

Živý betlém tu návštěvníci sice nenajdou, zato ale betlémy z jablečných křížal, vizovického pečiva, šustí, perníku nebo keramiky, paličkovaný betlém nebo betlém ze slaného těsta. K němu si mohou přečíst krátké básničky, který živé betlémy nebo pastýřské hry kdysi provázely.

Návštěvníci se tu také například dozvědí, co to byl „muší ráj“ nebo jak fungovala domácí harfička. Přesvědčí se, že ozdoby na vánoční stromeček nemusejí být jen klasické skleněné nebo plastikové, ale například také ze slaného těsta, vizovického pečiva, jablečných křížal, slámy, pecek, korálků, drátů, máku, šišek, skořápek, kandovaného a sušeného ovoce, vajíček, krepového papíru, židovské třešně - mochyně, hruštičových tykví nebo chleba. Autorka papírových ozdob je zároveň v devadesáti letech i nejstarší vystavovatelkou.

Vánoce na vsi navazují na Herynkovy loňské Tajemné postavy adventu, předloňské Staročeské vánoce a České Vánoce v kuchyni z roku 2005. Výstava je otevřena denně do 4. ledna od 10:00 do 17:00 (na Vánoce a na Silvestra do 16:00) ve výstavním skleníku Botanické zahrady UK v Praze Na Slupi. Předvádí se tu i výroba ozdob ze šustí, korálků, slámy a jiných materiálů a některé z nich si tu lze koupit. Na „Cukrářskou sobotu“ 20. prosince bude mít volný vstup každý, kdo přinese osm kousků vánočního cukroví s receptem.